Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei persoane suspecte că au comis mai multe furturi, inclusiv din casele oamenilor de afaceri din Suceava.
Cătălin Tiberiu Mercheş, Sergiu Nicolae Lahman şi Cezar Ioan Dumitru au fost reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri şi vor fi prezentaţi unui judecător cu propunere de arestare preventivă.
Cezar Ioan Dumitru, cunoscut şi sub numele de „Creţu”, este cercetat pentru instigare la furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018, şi pentru infracţiunea de şantaj în formă continuată, comisă la data de 25 august 2018 şi 18 octombrie 2018. Cătălin Tiberiu Mercheş este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018, şi infracţiunea de şantaj, faptă comisă la data de 31 august 2018. Al treilea inculpat, Sergiu Nicolae Lahman, este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018, infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 01/02 aprilie 2017, furt, faptă din perioada 26 – 27 aprilie 2017, infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fapte din data de 26 aprilie 2017.
Trebuie spus că primii doi inculpaţi, respectiv Cătălin Tiberiu Mercheş şi Sergiu Nicolae Lahman, au fost reţinuţi marţi în timp ce încercau să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, iar Cezar Ioan Dumitru a fost ridicat din Suceava pentru a fi dus la audieri.
Pentru a nu lăsa urme au folosit ciorapi de damă
Furul din 19 iulie 2018 a vizat casa unui om de afaceri din cartierul Burdujeni. La acea dată, Cătălin Tiberiu Mercheş a procurat ciorapi de damă de culoare închisă pentru a nu lăsa urme, iar o pereche i-a înmânat-o lui Sergiu Nicolae Lahman. În dimineaţa zilei de 19 iulie 2018, la orele 00:40, Mercheş a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul imobilului, dezactivând astfel sistemul de supraveghere video. Ulterior, în intervalul orar 01:30-03:30, Mercheş şi Lahman, ajutaţi de Mihail Gabriel Precob (acesta este trimis deja în judecată pentru furtul menţionat, pe care l-a şi recunoscut şi a oferit şi amănunte la vremea respectivă despre colegii de acţiune), au forţat cu o rangă un geam termopan şi apoi au intrat în casă.
De aici au furat bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc Playstation, prejudiciul total fiind de 163.500 de lei.
Instigator a fost Cezar Ioan Dumitru, care i-a contactat pe colegii de acţiune şi le-a dezvăluit informaţii cu privire la faptul că proprietarul nu era acasă şi unde locuieşte acesta exact. De asemenea, le-a promis celor trei autori faptul că va asigura paza în zona faptei, ceea ce a şi făcut, iar după comiterea faptei i-a preluat pe autori din zona faptei, cu autoturismul procurat, asigurându-le scăparea, după care toţi patru au împărţit bunurile sustrase.
Au şantajat-o pe concubina lui Precob
Reţinut şi cercetat pentru furtul din noaptea de 19 iulie 2018, Mihai Gabriel Precob a recunoscut totul şi le-a oferit anchetatorilor date concrete despre persoanele cu care a mers la furat. Aceste aspecte au fost menţionate în rechizitoriul de trimitere în judecată, iar Monitorul de Suceava a şi scris despre aceste lucruri. Pentru a-l determina pe Precob să-şi retragă declaraţiile, Cezar Ioan Dumitru şi Cătălin Tiberiu Mercheş au contactat-o pe concubina primului şi i-au transmis doleanţele lor.
„Creţu” i-a spus „că va determina persoane din mediul penitenciar, în special Botoşani, să îl agreseze pe concubinul ei, care era arestat preventiv, să îi bage o şurubelniţă în ochi şi să-i scoată ochii, precum şi că acesta va avea de suferit şi chiar va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora primul inculpat a fost implicat în săvârşirea acelei fapte”.
Mercheş a acostat-o, la rândul său, pe fată în dimineaţa zilei de 31 august 2018, în faţa Palatului de Justiţie din Suceava, cât şi în parcul din apropiere.
„Prin ameninţări cu acte de violenţă asupra ei, cât şi cu acte de violenţă asupra concubinului ei şi a maşinii acestuia, inculpatul (n.a. - Mercheş) i-a cerut să îl determine pe concubinul acesteia de la acel moment să îşi schimbe declaraţiile date în cealaltă cauză penală cu privire la fapta de furt descrisă mai sus, în sensul neimplicării celui de-al doilea inculpat în săvârşirea faptei, pentru ca acesta să nu mai fie tras la răspundere penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Lahman, acuzat şi de furturi din maşini
Sergiu Nicolae Lahman este acuzat că în aprilie 2017 a spart geamul de la portiera stânga spate a unei maşini şi a furat o mapă cu actele autovehiculului şi o sacoşă ce conţinea mai multe articole vestimentare, valoarea prejudiciului nerecuperat fiind estimată la suma de 300 lei.
De asemenea, el este acuzat că a sustras din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, un portofel în care se aflau mai multe documente (cartea de identitate personală, permisul de conducere, cardul de sănătate, 3 carduri bancare, precum şi alte documente). Ulterior, portofelul a fost recuperat, din acesta lipsind doar cele trei carduri bancare.
„Imediat după sustragerea celor trei carduri bancare, inculpatul s-a deplasat la un bancomat din mun. Suceava, a introdus cardul în fanta dispozitivului și a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent, încercând să extragă suma de 200 lei, a introdus codul PIN greșit, cererea sa fiind respinsă de aparat. În continuare acesta s-a deplasat la un alt bancomat aparținând unei alte unităţi bancare din mun. Suceava, a introdus același card în fanta dispozitivului și a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent încercând o operațiune de interogare sold, tranzacția fiind respinsă pe motivul <PIN incorect>”, se mai arată în comunicatul procurorilor suceveni.
Pentru aceste motive, Sergiu Nicolae Lahman este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Anchetatorii au mai menţionat că luarea unei măsuri preventive este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.