Problema locurilor de parcare din municipiul Suceava va fi parţial rezolvată prin amenajarea de parcări supraterane, în mai multe zone aglomerate ale municipiului.
Finanţarea acestora rămâne încă o dilemă, pentru că documentaţia de realizare a lor a fost întocmită în ideea accesării de fonduri europene, care deocamdată nu este posibilă.
„Dacă în perioada de finanţare anterioară am realizat cele două parcări subterane din Centru, în următoarea nu a mai fost posibil, deşi noi ne-am pregătit cu proiecte pentru 10 parcări supraterane. Noi, primarii de municipii, solicităm ca la realocarea sumelor care nu se utilizează acum – în principal la locuinţe rezidenţiale, unde rata de depunere a proiectelor este foarte mică, de aproximativ 5%, şi vor rămâne sume foarte mari neutilizate, să ni se permită să realizăm lucrări de infrastructură, în special parcări supraterane”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că, în caz de nu se concretizează propunerea lor anul acesta, se va merge pe o altă variantă.
La o primă estimare, costul de realizare al unui loc de parcare suprateran este de 8.000 de euro, dar e posibil ca la licitaţie să se obţină un preţ mai bun.
Conform calculelor, pentru realizarea celor 10 parcări supraterane sunt necesare 11,2 milioane de euro.
„În măsura în care anul acesta nu se vede vreo şansă pentru finanţarea parcărilor supraterane din fonduri europene, voi propune ca din cele zece să pornim realizarea a cinci dintre ele, din fonduri proprii. Investiţia ar fi undeva la 5,5 milioane de euro, putem face ca investiţia să fie decisă prin intermediul sistemului de vot de la bugetul participativ, să îl adaptăm astfel încât selecţia parcărilor prioritare să fie făcută de către suceveni”, a precizat edilul sucevean, care a şi prezentat modelul uneia.
Parcările supraterane propuse sunt relativ mici, de 140 de locuri fiecare, pentru că şi suprafeţele disponibile sunt limitate.
„Noi avem planuri de situaţie, amplasamente, toată documentaţia, pentru următoarele locaţii: la Primăria Suceava; în zona Piaţa Mare; în Centru – zona Steaguri; pe strada Meseriaşilor - la parcarea de lângă sediul PSD; Centru - parcarea din spate, în zona Taylan; la Hotel Bucovina; la Piaţa Mică – zona Albina; George Enescu – zona Mobilă; în parcarea de lângă fosta clădire a Proiect Bucovina; în Zamca – zona Protopopiatului. Soluţiile de fluidizare a traficului rutier sunt clare – sensuri unice, parcări supraterane, poduri şi rute ocolitoare”, a completat primarul municipiului reşedinţă de judeţ.
Locurile de parcare supraterane vor fi gratuite doar o perioadă – cinci ani în caz de vor fi făcute din fonduri europene, mai puţin dacă vor fi construite din fonduri proprii ale primăriei, după care se va impune o taxă, care să acopere cheltuielile de funcţionare a acestora, precum electricitate, salubrizare şi pază.