Centrul pentru Inovaţie, Voluntariat şi Iniţiativă Comunitară (CIVIC) Jr. Moldoviţa, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Muzeul Bucovinei şi Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, a lansat iniţiativa deschiderii unui Muzeu şcolar al scrisului de mână, la Moldoviţa. În spatele acestei iniţiative este profesoara Daniela Ceredeev, directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, care şi-ar dori ca noul muzeu să fie de fapt o colecţie de cărţi, caiete, oracole, fotografii, scrisori, icoane, copii ale unor documente etc. pe care se află câteva rânduri scrise de mână.
La începutul acestei luni, la Muzeul Bucovinei s-a desfăşurat, în perioada 4-8 februarie, proiectul educaţional „Povestea scrierii şi a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie”. Scopul proiectului este promovarea şi cunoaşterea patrimoniului cultural deţinut de Muzeul Bucovinei prin facilitarea accesului elevilor la activităţi de învăţare nonformală legate de istorie, dezvoltarea abilităţilor în domeniul caligrafiei, stimularea elevilor spre creativitate şi recreere educativă.
Îndrumaţi de specialiştii muzeului, copiii au creat semne după care au dezvoltat litere şi au decorat majuscule-iniţiale stilizate, ca în vechile documente existente în colecţiile muzeului. În colaborare cu Muzeul Bucovinei, iniţiatorii proiectului de la Moldoviţa speră să deschidă cât mai repede muzeul, dar au nevoie de sprijinul celor care cred că „scrisul de mână ne poate caligrafia gândurile”. Cei care vor să devină fondatori pentru Muzeul şcolar al scrisului de mână pot să ia legătura cu reprezentanţii Centrului pentru Inovaţie, Voluntariat şi Iniţiativă Comunitară (CIVIC) Jr. Moldoviţa sau cu profesoara Daniela Ceredeev.
Proiectul „Muzeul şcolar al scrisului de mână, la Moldoviţa” este cuprins în Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene (C.A.E.R.I.), Anexa 9 la OMEN nr. 3016/09.01.2019, Domeniul educaţie civică, voluntariat şi proiecte caritabile (C7.4).