Acordul de dezvoltare a Moldovei a fost semnat luni,17 decembrie, între primarii din șapte localități din regiunea de nord a României: Suceava, Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
Primarul Ion Lungu, în calitate de gazdă a evenimentului, dar și ca inițiator al acestei asocieri deschise tuturor orașelor dornice să li se alăture, a anunțat din start că nu este o replică și nici contrapondere la Alianța Vestului:
„Cred că Asocierea pentru Moldova trebuia să o avem mai demult, având în v edere faptul că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul țării, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Și noi în Moldova avem primari vrednici, care și-au făcut datoria, dar din cauza poziționării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal și București, avem o mare problemă. Așa cum i-am spus și președintelui României, la ședința Asociațiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. De aceea am decis, cei șapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localități, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar și cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei”.
Principalele motive pentru realizarea Asociației „Moldova se dezvoltă” sunt:
- Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi de alocare a resurselor, în vederea diminuării decalajelor dintre Estul şi Vestul ţării.
- Ţinerea în izolare vizibilă cu consecinţe deosebit de grave în ceea ce priveşte creşterea economică a regiunii.
- Depopularea accelerată a regiunii, prin migrația forţei de muncă active.
„Dorim să inițiem proiecte regionale și locale ale localităților noastre, care să contribuie la Dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor față de celelalte regiuni istorice ale țării.
Asocierea noastră este de parteneriat cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private, a proiectelor în educație, sănătate, mediu, turism, etc., fără a exclude participarea Autoritătilor Centrale, europene sau alte oraganisme internaţionale. Sursele de finanțare vor fi locale, guvernamentale sau europene de la caz la caz”, se arată în acordul cadru al Asociației „Moldova se dezvoltă”, semnat de cei șapte primari.