Săptămâna trecută, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți s-a desfășurat o suită de activități consacrate Centenarului, o paletă diversă de manifestări specifice care au inclus concursuri de cultură generală, evocări istorice, expoziții de postere, vernisaje de fotografie, lansări de carte, manifestări din domeniul educației ecologice, potrivit prof. Florin George Popovici.
Unul dintre proiectele desfășurate de cadrele didactice și elevii colegiului rădăuțean s-a intitulat „Românii sub semnul unității naționale: 1600 – 1859 – 1918” – activitate-concurs organizată de către prof. dr. Adrian Puiu, directorul colegiului, cel care a orchestrat activităţile, asistat de către ceilalți profesori de istorie ai colegiului: Marian Olaru, Gabriela Pogorevici, Elena Olaru și Nicoleta Mitrofan. Concursul a implicat 24 de echipe formate din câte doi elevi din clasele IX – XI, fiecare echipă purtând numele unei provincii istorice din România. Concursul a fost structurat în trei runde, cu întrebări pentru fiecare perioadă din istorie (1600-1859-1918), plus o rundă în care concurenții au avut ca provocare recunoașterea personajelor reprezentative ale perioadelor respective proiectate pe ecran. Concursul de istorie a fost câștigat de două echipe care au terminat la egalitate de puncte. Acestea au fost „Ardeal”, formată din elevii clasei IX E – Cosmin Țugui şi Lucian Popescu (coordonator: prof. dr. Adrian Puiu), și „Bârsa”, formată din elevii clasei XI G – Filip Moldovan şi Sergiu Cernovschi (coordonator: prof. dr. Marian Olaru).
Cât timp juriul concursului a definitivat clasamentul final, au fost acordate premii pentru un alt concurs dedicat Centenarului, intitulat „100 de mesaje la 100 de ani pentru România”, în care elevii colegiului au scris mesaje emoționante dedicate patriei. Concursul de mesaje a fost câștigat de către eleva clasei a XII-a F Diana Ionesi.
Un alt proiect a fost „Ziua Bucovinei”, activitate de evocări istorice, coordonată de prof. Elena Olaru și Marian Olaru, în care s-au implicat elevii clasei a XI-a H, îmbrăcați în haine de sărbătoare, care au marcat importanța deosebită a momentului istoric de la 1918 pentru constituirea statului național român.„Identitate și multiculturalitate în spațiul românesc” – lansarea celei de-a V-a ediții a proiectului educativ, derulat în anul școlar 2018-2019 de către Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, s-a realizat la clasele a IX-a G, a IX-a E, a X-a A, a XI-a A, a XI-a G și a XII-a A, de către profesorii coordonatori ai proiectului: prof. Luminița Lăzărescu, prof. Mirela Chelba, prof. Antoneta Lăzărescu și prof. Gabriela Coajă. Proiectul își propune familiarizarea tinerilor cu elementele ce identifică anumite comunități în fondul cultural, mai larg, al spațiului românesc și construirea unor punți între indivizi, grupuri și generații.
„Un român adevărat este un român educat” – proiect realizat de elevii claselor a X-a E și a XI-a H, concretizat în elaborarea unei galerii de portrete, sub formă de postere, cu personalități emblematice pentru viața socială, cultura și civilizația românească din ultimul secol. S-au evocat figuri și portrete ce și-au pus amprenta în mod semnificativ asupra construcției și devenirii culturii naționale.
În cadrul aceluiași proiect, elevii celor două clase au devenit protagoniștii unui concurs de cultură generală, reunit sub titlul „România Valorilor”, cu întrebări și provocări din domenii precum arta, mitologia, istoria, geografia, știința ș.a. Elevii celor două clase, grupați în patru regiuni – Bucovina, Moldova, Țara Românească și Transilvania – au oferit, prin dialog și consultare – răspunsuri la întrebările adresate, într-o atmosferă degajată și non-formală. Activitatea a fost coordonată de profesorii Angelica și Florin George Popovici.„Galeria marilor fizicieni români” – proiect derulat de cadrele didactice din catedra de fizică, împreună cu elevii claselor a X-a A, a IX-a A și a XII-a D. În cadrul manifestării, elevii au prezentat repere biografice relevante, activitatea oamenilor de știință și contribuțiile lor în diferite domenii.
„O gustare sănătoasă în an centenar” și „Eco- fotografia anului centenar”, cele două activități înscrise în Programul Eco-Școala au reunit elevi și cadre didactice atât din colegiul rădăuțean, cât și din instituțiile de învățământ partenere, implicate în proiect: Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Grădinița cu Program Prelungit „Micul Prinț”, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”. Activitățile cu specific ecologic, coordonate de Cornelia și Liviu Hatnean, au implicat, pe lângă elevi, și părinți, cadre didactice, sponsori din comunitatea locală.