Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) continuă organizarea evenimentelor din seria „Omul și cartea”. Vineri, 23 noiembrie, de ora 11:00, în Sala de lectură „Mihail Iordache”, Corp A, va avea loc o întâlnire de suflet cu profesor univ. dr. Gheorghe C. Moldoveanu.
În cadrul aceluiași eveniment se va desfășura lansarea de carte „Crîmpeie de limbă română”, vol. 2, autor: Gheorghe C. Moldoveanu, Editura PIM, Iași, 2018.
Colectivul Bibliotecii USV îi invită pe toți cei pasionați de carte și de cultură la acest eveniment deosebit.
Profesorul univ. dr. Gheorghe C. Moldoveanu s-a născut la 1 octombrie 1937, în comuna Câmpineanca, județul Vrancea.
Cariera didactică și-a început-o la Catedra de Limba și literatura română a Facultății de Filologie de la Institutul Pedagogic de 3 Ani din Galați.
În anul școlar 1991-1992, încă titular la Liceul Pedagogic Galați, a funcționat și ca asociat al Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, pe post de conferențiar la Catedra de limba și literatură română, iar în 1992 a devenit conferențiar titular pentru cursurile de Limba română contemporană (fonetică-fonologie, ortografie, lexicologie) şi Dialectologie. Acestor cursuri li s-au adăugat apoi și altele: Istoria limbii române, Toponimie românească, Antroponimie românească, Evoluția ortografiei române.
Din 2001 până în 2005, anul pensionării, a funcționat ca profesor universitar.
În cadrul facultății, profesorul a îndeplinit diverse funcții administrative, cum au fost cea de secretar științific, în perioada 1994-1998, și cea de prodecan, în perioada 1999-2004.
În tot acest timp, s-a implicat în activitățile științifice ale facultății, făcând parte din colectivul redacțional al Analelor Universității „Ștefan cel Mare“ Suceava, seria Filologie, ca redactor-șef și redactor-responsabil. De asemenea, profesorul Moldoveanu a făcut parte, cu diferite atribuții, din colectivul de organizare al fiecăreia dintre cele 14 ediții ale Colocviului Internațional de Științe ale Limbajului și din colectivul redacțional al volumelor Limbaje și comunicare (redactor, coordonator, referent științific), în care s-au publicat actele colocviului. Volumele au apărut și cu titluri adaptate tematicii edițiilor.
Pentru activitatea depusă a fost onorat cu diferite distincții și premii: Profesor evidențiat; Medalia de Aur a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava; Diplomă de excelență a Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu“ Iași; Diploma de Onoare „UNIREA 150“, Diploma de excelență și Medalia „150 de ani de existență a Colegiului Național Unirea“ din Focșani; cetățean de onoare al comunei Câmpineanca; Premiul Academiei Române, în anul 2015.