Elevii din comuna suceveană Sadova și-au rezervat timp pentru lectură. Zilnic, ei citesc cel puțin câte 15 minute dintr-o carte, apoi povestesc colegilor ce au citit și ce au înțeles. Activitatea este coordonată de Asociația Română de Literație (ARL) și este susținută pe plan local de profesorii Oana Ursachi și Viorel Zbranca.
„Pe 8 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Literației, dar în România data calendaristică este în afara calendarului școlar. De aceea, am convenit să marcăm evenimentul în toată această săptămână. Ceea ce ne dorim este ca elevii să conștientizeze importanța lecturii, indiferent de tipul de text. Cu texte operăm nu doar la limba română, ci și la matematică, fizică sau biologie”, spune Liliana Romaniuc, președintele Asociației Române de Literație.
Toți cei circa 150 de copii din școală citesc, așadar, cărți din biblioteca proprie sau din cea a școlii, fapt care generează creșterea interesului pentru lectura de plăcere, dar și pentru cea cerută de programa școlară.
Activitatea a fost primită cu bucurie de elevi, deci apetit pentru lectură există. Acest lucru va duce la creșterea performanțelor școlare, cu siguranță. Pot spune că suntem o școală norocoasă pentru că am fost selectați să facem parte din proiectele Asociației Române de Literație. În cadrul acestui eveniment am primit și o donație de carte, ceea ce mărește oferta bibliotecii noastre”, a declarat Viorel Zbranca, directorul Școlii Sadova.
Școala suceveană a făcut parte din proiectul „Citesc pentru a învăța” implementat de ARL în 30 de școli din 6 județe ale Moldovei.
Literația este un concept modern care include diverse strategii pentru dezvoltare competențelor ce duc la creșterea nivelului de alfabetizare funcțională.
Un proiect similar este în derulare la Școală Gimnazială „Regina Elisabeta” din Rădăuți.