Numărul incendiilor înregistrate în pădurile de stat administrate de Romsilva a scăzut puternic în primul semestru al anului, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. În primele şase luni s-au produs 28 de incendii de pădure, în timp ce anul trecut, în acelaşi interval de timp, s-au înregistrat 199 de incendii în pădurile proprietatea publică a statului, administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
În urma acestor incendii au fost afectate 84,2 hectare de pădure, din care 57,4 hectare la nivelul litierei şi 26,7 hectare în suprafeţe de pădure regenerate natural sau artificial. Incendiile au distrus 146.550 de puieţi forestieri plantaţi în campaniile anterioare de împăduriri, valoarea pagubelor fiind de 233.537 de lei.
Din acestea, cele mai multe incendii, câte patru, s-au produs în pădurile de stat din judeţele Bacău şi Caraş-Severin, în timp ce pagubele cele mai însemnate au fost produse în urma celor două incendii produse pe raza Direcţiei Silvice Maramureş, unde au fost distruşi 111.350 de puieţi forestieri plantaţi anterior.
Cele mai multe incendii, 22, s-au produs în luna aprilie, când condiţiile climatice au favorizat producerea incendiilor de pădure. Personalul silvic a acţionat, alături de pompierii militari, pentru izolarea şi stingerea incendiilor de pădure.
La nivelul Direcţiei Silvice Suceava, deşi au existat incidente care puteau duce la declanşarea incendiilor de pădure, anul acesta nu s-a înregistrat nici un caz.
„Incendii de pădure apar în fiecare an, de obicei pornesc din zone limitrofe şi se extind. Datorită intervenţiei prompte a silvicultorilor şi pompierilor, anul acesta focul nu s-a extins şi în vegetaţia forestieră”, a precizat Cezar Tulbure, şeful serviciului de Pază din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Silvicultorii monitorizează permanent pădurile administrate, prevenind izbucnirea incendiilor prin patrule în zonele cu vulnerabilitate şi prin amplasarea de panouri avertizoare la limita pădurilor şi de-a lungul traseelor turistice.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva recomandă turiştilor care îşi petrec timpul liber în apropierea pădurilor sau care fac drumeţii prin zone împădurite să facă focul doar în zonele special amenajate şi, la plecare, să se asigure de stingerea completă a acestuia.