Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) sprijină studenţii cu risc de excluziune şi proveniţi din medii defavorizate prin intermediul unui proiect demarat de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică - „Construieşte-te în perspectivă! Vizibilitate şi acces pentru tinerii din mediile defavorizate – COMPETIV”.
Printre obiectivele principale ale proiectului se regăseşte şi susţinerea, din cofinanţare, a taxei de înscriere pentru 120 de elevi care sunt absolvenţi ai liceelor din mediul rural.
În acest sens, în actuala sesiune de admitere, primii 120 de candidaţi care au absolvit un liceu din mediul rural şi se vor înscrie la un program de licenţă al USV vor beneficia de scutire de la plata taxei de înscriere.
Proiectul mai vizează: promovarea ofertei educaţionale a USV în rândul elevilor din cel puţin 10 licee provenite din medii defavorizate, prin implicarea studenţilor cu risc de excluziune şi proveniţi din medii defavorizate; susţinerea, din cofinanţare, a 30 de burse speciale pentru studenţii proveniţi din medii defavorizate, în vederea reducerii abandonului universitar; acordarea de sprijin studenţilor, în special celor proveniţi din medii defavorizate, în vederea reducerii abandonului universitar; organizarea de campanii de conştientizare privind importanţa stagiilor de practică, de internship şi a voluntariatului, prin organizarea de conferinţe adaptate domeniilor de consiliere din USV (ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi ştiinţe inginereşti). De asemenea, se au în vedere activităţi de informare şi comunicare online prin intermediul platformei web-based a proiectului şi crearea forumului „Platforma online de promovare a incluziunii”, dedicat comunicării dintre elevi, studenţi, cadre didactice.
De asemenea, este vizată creşterea numărului de studenţi care finalizează studiile, precum şi sporirea accesului la educaţie prin atragerea unui număr cât mai mare de studenţi proveniţi din mediile defavorizate.
”USV pune accentul pe intensificarea dialogului cu absolvenţii şi cu angajatorii, cu studenţii şi cu familiile lor, cu elevii şi cu profesorii din mediul preuniversitar, astfel încât să fie conştientizate cât mai bine nevoile şi aşteptările acestora”, au transmis responsabilii de proiect.
Proiectul este finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Fondul de Dezvoltare Instituţională, fiind coordonat de conf. univ. dr. Mariana Lupan, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul USV.