În curtea Bisericii de lemn cu hramul Sfântul Dumitru din Adâncata (Parohia Adâncata 2) a avut loc recent a II-a ediţie a evenimentului gastronomic „Bucovina Brunch”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia „iaBucovina”, Asociaţia de Dezvoltare Economică şi Regională Suceava (ADER), Asociaţia pentru Turism Bucovina (APT Bucovina), Parohia Adâncata 2.
Magda Grădinariu, preşedinta Asociaţiei „iaBucovina”, a spus că evenimentul desfăşurat duminică, 8 iulie, a debutat în jurul orei 12:00, când invitaţii „s-au adunat în jurul mesei, la poveşti, chiar în minunata curte a bisericii. Am aflat de la localnici care erau obiceiurile - azi uitate - de la marile evenimente locale şi despre şezătorile de altădată. Gazda noastră a fost părintele Pascal Mitu, iar micul eveniment gastronomic a fost organizat de Rodica Nicodim şi Mihaela Ichim din Adâncata, care au gătit pentru noi mâncăruri cu gustul de <acasă>. Reţete vechi, aproape de urban, dar cu drag pentru rural”.
Următorul eveniment „Bucovina Brunch” este programat pe 11 august, la Putna, unde Asociaţia „iaBucovina”, împreună cu mai mulţi parteneri, va demonta şi depozita o casă tradiţională din lemn din Putna, pentru ca, ulterior, aceasta să fie amenajată ca muzeu.
O altă activitate va fi cea de inventariere şi recondiţionare de mic mobilier şi instrumentar casnic. Bineînţeles, acestea vor fi îmbinate cu partea gastronomică: o masă delicioasă gătită de gospodinele satului.
Pentru că „Bucovina Brunch” este un eveniment caritabil, donaţiile, după cum au spus organizatorii, vor fi folosite pentru costurile evenimentelor şi pentru continuarea acţiunilor de patrimoniu demarate. Parteneri în acest proiect sunt Muzeul Bucovinei - secţia de Etnografie, Centrul de Resurse şi Cercetare în Turism / Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Access Events, fotograf: Lăcrămioara Gavrilovici. Pentru mai multe detalii, puteţi urmări www.facebook.com/BucovinaBrunch.