Două eleve şi un grup de cadre didactice de la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului s-au deplasat, în perioada 19-25 mai, în Bochnia, Polonia. Această deplasare a avut drept scop încheierea Acordului de Parteneriat între CSEI „Sf. Andrei” şi o unitate de învățământ special poloneză - Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy im. ks. Jana Twardowskiego Bochnia în vederea realizării unor schimburi de experiență privind exemple de bună practică în procesul instructiv-educativ cu elevii cu CES, cât şi realizarea unor activități privind promovarea educației interculturale. Parteneriatul a debutat cu participarea la Festivalul Internațional ”Integrare pictată cu sunet” organizat de unitatea de învățământ special din Bochnia în colaborare cu Asociația pentru Persoanele cu dizabilități "Kropla Dobroci" (“Picătura de bunătate”).
Delegația de la CSEI „Sf. Andrei” a avut oportunitatea de a vizita unitatea de învățământ special din Bochnia şi de a realiza un schimb de experiență cu partenerii polonezi. O mare parte din timpul vizitei a fost alocat participării la Festivalul Internațional ”Integrare pictată cu sunet” organizat de unitatea de învățământ special din Bochnia. Participarea la festival a debutat cu activități pe ateliere de lucru unde duetul român format din eleva Badea Elena, din clasa a IX-a de la CSEI „Sf. Andrei”, împreună cu Georgiana Denisa Apetrei, din clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială ”Teodor Balan”, a fost îndrumat de muzicianul Janusz Yanina Iwanski.
„Participarea alături de alte 27 de delegații la acest Festival a fost o provocare pe care echipa română a depăşit-o cu succes. Fetele noastre au obținut Premiul pentru Folclor şi s-au bucurat de un real succes fiind aplaudate şi admirate de toți participanții. Festivalul a fost mediatizat în mediul online, la posturile de televiziune şi în presa poloneză”, a declarat consilierul educativ prof. Isabella Istrate.
Această experiență a fost atât pentru eleve, cât şi pentru echipa de proiect: prof. Țebrean Lucica, prof. Pădureț Lucia, prof. Istrate Isabella, prof. Strugariu Cezar şi prof. Pădureț Alexandru, un maraton informațional şi multicultural „care ne-a oferit imaginea tabloului perfect al Integrării persoanelor cu dizabilități într-o societate în care toți sunt egali şi se bucură împreună de privilegiul de a fi înainte de toate oameni între oameni”.