Șase ierarhi, un sobor impresionant de preoți și zeci de mii de pelerini şi localnici au participat anul acesta la procesiunea de Sânziene, pe străzile Sucevei. Sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost oficiată duminică, 24 iunie, în curtea mănăstirii, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, zeci de preoți și diaconi. Ca în fiecare an, sărbătoarea Sânzienelor, hramul Sucevei, este una impresionantă, reunind oameni din țară dar și de peste hotare (Republica Moldova, Ucraina etc.)
Racla purtată prin municipiu
După Sfânta Liturghie, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Corul mixt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dirijor, pr. prof. Lucian Tablan Popescu. La sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a citit rugăciunea de dezlegare. Pelerinii au primit anaforă şi au fost binecuvântaţi de înalţii ierarhi. La marea sărbătoare a Sânzienelor au participat stareţe şi stareţi de mănăstiri din Bucovina, protopopi, preoţi, călugări, călugăriţe. Aproape de ora 12:00, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă din curtea mănăstirii și purtată pe braţe de mai mulți bărbați, unii dintre ei preoţi, călugări, prin municipiul Suceava, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene, la Suceava. Corul de copii al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a mers în fruntea precesiunii, urmat de copii și tineri care duceau icoane, prima fiind Icoana Sf. Ioan ce Nou, prapuri (steaguri bisericești), apoi soborul de ierarhi, preoți, racla și miile de credincioși purtând în mâni buchete cu flori de sânziene. Mulți copii, tineri, dar și adulți au purtat în această zi de sărbătoare frumoase costume populare.
Opriri la mai multe biserici
Soborul de preoţi şi pelerinii care au însoţit racla s-au oprit la bisericile aflate pe traseu (Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului – de pe Mărăşeşti, Biserica Naşterea Maicii Domnului – de la Tribunal), unde alte câteva mii de credincioși așteptau cu emoție să se închine, să fie stropiți cu agheasmă de preoți și să se alăture pelerinilor, pentru a continua procesiunea. Pe la jumătatea drumului, în timpul procesiunii, au căzut și câțiva stropi de ploaie, fără să-i sperie pe participanți. Apoi, racla a revenit la mănăstirea suceveană, unde a fost așezată tot sub baldachin, până spre seară, pentru ca toți credincioșii să poată să se închine. După ce s-au închinat toţi pelerinii, preoții au citit Acatistul Sfântului Ioan cel Nou, după care racla a fost dusă în biserică.