Asigurarea căldurii şi a apei calde în sistem centralizat, precum şi subvenţionarea preţului gigacaloriei din banii tuturor sucevenilor, în condiţiile în care beneficiari direcţi sunt doar jumătate dintre ei, ar urma să facă subiectul unui referendum, în municipiul Suceava, astfel încât populaţia să îşi exprime clar decizia în această privinţă.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnalat miercuri necesitatea organizării unui astfel de referendum, în condiţiile în care deja au început pregătirile pentru asigurarea încălzirii oraşului pentru iarna 2018-2019, doar că se anunţă noi costuri ale gigacaloriei.
„În acest an expiră acel preţ preferenţial pentru municipalitate, de 116 lei plus TVA, la gardul centralei, care a fost valabil timp de cinci ani. Este clar că producătorul, Bioenergy, va solicita majorare de preţ. Pe de altă parte noi trebuie să le punem la dispoziţie conductele de termoficare, căutăm o soluţie în acest sens, prin compensarea debitelor pe care le avem noi de recuperat de la Termica”, a spus Lungu, care a menţionat că producătorul şi furnizorul de energie termică şi-au exprimat dorinţa de a continua activitatea, în ciuda problemelor cu care se confruntă în urma unui ordin de ministru, privind utilizarea biomasei.
„Noi am crezut că odată cu această nouă centrală scade efortul Primăriei Suceava în privinţa termoficării şi eram pe drumul cel bun, pentru că în 2016 am plătit subvenţii de 5 milioane de euro, în 2017 – 4,4 milioane, iar pe 2018 ar fi venit 3 milioane de euro. Este clar că se va solicita o majorare de preţ. Populaţia nu mai poate suporta un preţ mai mare al gigacaloriei şi efortul financiar va cădea din nou în sarcina municipalităţii – peste 5 milioane de euro pe an”, a explicat edilul sucevean.
Lungu a precizat că este foarte greu să organizezi un referendum, numai procedurile durează cel puţin jumătate de an, dar că este de acord cu aşa ceva, pentru că este o problemă de echitate.