Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor i-a atras atenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la problemele cu care se confruntă personalul din sistemul de probaţiune care se ocupă de reintegrarea deţinuţilor în societate. Angelica Fădor a precizat că face acest demers după ce la cabinetul său parlamentar a primit un memoriu cu privire la problemele cu care se confruntă întregul personal din sistemul de probaţiune.
Angelica Fădor a explicat că sistemul de probaţiune a fost înfiinţat ca alternativă la pedeapsa închisorii cu executare efectivă, având un aport important în ceea ce priveşte reducerea costurilor sociale legate de cheltuielile efectuate cu încarcerarea persoanelor condamnate penal. „Raportat la atribuţiile şi responsabilităţile de serviciu, personalul de probaţiune este expus unei supraîncărcări de sarcini, având în vedere orientarea instanţelor de judecată către sancţionarea cu măsuri alternative închisorii a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, cea mai mare parte a acestora fiind dată în competenţa consilierilor de probaţiune care supraveghează minori şi majori faţă de care instanţa de judecată a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei închisorii, amânarea aplicării pedepsei închisorii, măsuri educative neprivative de libertate sau liberarea condiţionată din penitenciar”, a declarat deputatul PNL de Suceava.
Angelica Fădor a precizat că, potrivit datelor statistice din Raportul de activitate pe anul 2017 al Direcţiei Naţionale de Probaţiune, cei 552 de consilieri de probaţiune au avut în evidenţă nu mai puţin de 90.546 de persoane supravegheate, condamnate la pedeapsa închisorii cu suspendare, liberate condiţionat din penitenciar, sancţionate cu măsuri educative sau cu amânarea aplicării pedepsei închisorii. Fădor a spus că cei 552 de consilieri au evaluat şi întocmit rapoarte la solicitarea instanţelor de judecată sau a parchetelor pentru 8.840 de persoane inculpate.