Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava derulează, în perioada 1 septembrie 2016 - 31 august 2018, proiectul de parteneriat strategic Erasmus Plus KA2 Cooperative Interactive Learning (CIL), în colaborare cu alte două licee din Slovacia şi Italia. În perioada 30 aprilie - 4 mai a avut loc cea de a treia activitate de învăţare din cadrul proiectului, la şcoala coordonatoare Stredna odborna skola obchodu a sluzieb - Kereskedelmi es Szolgaltatoipari Szakkozepiskola din localitatea Komarno, Slovacia.
Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat: prof. Maria Reuţ, director adjunct al instituţiei de învăţământ, prof. Violeta Iacentiuc - coordonator şi elevii: Nicoleta Bolocan, Ioana Melniciuc, Bogdan Tucaliuc, Andrei Iftimie şi Adrian Spoială, toţi din clasa a XI-a, la specializarea turism şi alimentaţie. Primele activităţi au fost de tip nonformal, de cunoaştere a membrilor echipelor din cele trei ţări. Într-un timp scurt şi într-o atmosferă destinsă, elevii au făcut cunoştinţă şi au aflat câteva informaţii despre colegii lor.
Lucrul în echipă
Prof. Violeta Iacentiuc a precizat că programul activităţilor a continuat cu lucrul în echipe mixte (un elev slovac, un elev român, un elev italian) ”pentru realizarea ultimelor părţi din Ghidul Turistic Interactiv, produs final al proiectului - ghid complex care furnizează oricărui turist informaţii variate despre regiunile celor trei ţări implicate în proiect”. Elevii au realizat în colaborare prezentări Prezi despre atracţiile turistice regionale şi despre calendarul evenimentelor importante (festivaluri, târguri, concerte, spectacole) ce au loc lunar în fiecare dintre regiuni. Apoi au prezentat produsul muncii în echipă în faţa colegilor, îmbunătăţindu-şi capacităţile de comunicare în limba engleză, pe lângă abilităţile digitale de utilizare a unor programe şi aplicaţii noi.
Vizite culturale
La final, s-a organizat o conferinţă de prezentare şi evaluare a proiectului, conferinţă la care au luat parte oficialităţi ale oraşului Komarno, directori de la alte şcoli din oraş, profesorii şi elevii implicaţi în activităţile derulate pe parcursul a doi ani în cadrul proiectului. Cu această ocazie au fost înmânate şi certificatele de participare la ultima activitate de învăţare din cadrul parteneriatului Cooperative Interactive Learning. Trebuie menţionate şi vizitele culturale efectuate în timpul liber la obiective din oraşul Komarno, precum şi în capitala Slovaciei - Bratislava. În concluzie, ultima activitate de învăţare din cadrul proiectului a fost foarte bine organizată, centrată pe obiectivele proiectului, reuşindu-se finalizarea Ghidului Turistic Interactiv, ghid realizat numai în echipe de lucru mixte, pe parcursul a trei activităţi de învăţare şi a două activităţi de învăţare virtuale derulate în cei doi ani de proiect. ”Putem spune că elevii şi profesorii din cele trei şcoli europene au devenit cu adevărat prieteni în aceşti doi ani şi în mod sigur colaborarea dintre şcolile partenere va continua şi în viitor, prin alte proiecte Erasmus Plus”, a declarat prof. Maria Reuţ, director adjunct la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.