Mai multe tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul” s-au înregistrat luni şi marţi pe raza judeţului Suceava. Din fericire, cei vizaţi de apelurile telefonice venite din partea unor „rude” care solicitau bani nu au dat curs cererilor şi au reclamat tentativele la poliţie.
Poliţia Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată marţi prin 112 de către un bărbat despre faptul că socrii săi care locuiesc în municipiul Vatra Dornei au fost victimele unei tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”.
În urma verificărilor efectuate şi cu ocazia audierii persoanelor implicate s-a stabilit faptul că cei doi soți în vârstă de 65 ani locuiesc în municipiul Vatra Dornei și au o fiică care locuieşte în Franţa împreună cu familia. În momentul de faţă, soţul fiicei sale este venit în România, pentru rezolvarea unor probleme.
În jurul orei 23.20, cei doi soţi au fost contactaţi telefonic de o persoană de sex feminin care s-a recomandat ca fiind fiica familiei şi a menţionat faptul că a provocat un accident rutier şi persoana accidentată are nevoie de o operaţie. În continuarea convorbirii a intervenit o persoană de sex masculin care s-a recomandat ca fiind avocatul din oficiu al fiicei sale şi i-a solicita suna de 10.000 euro.
Persoana vătămată i-a spus telefonic că nu deţine o sumă atât de mare, ci doar suma de 20.000 lei. Persoana de sex masculin i-a spus să pregătească banii, întrucât un mediator se va deplasa la adresa de domiciliu pentru a-i prelua.
Partea vătămată și-a sunat între timp ginerele, care i-a spus că cele relatate nu sunt reale, ulterior luând legătura și cu fiica sa.
În aceeaşi zi, o femeie de 66 ani, din municipiul Suceava, a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgenţă. Respectivul i-a comunicat faptul că fiul ei a fost implicat într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca femeia accidentată să fie operată este necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 18.000 euro.
Întrucât femeia de 66 de ani a precizat că nu deţine bani în apartament și nu crede cele relatate, interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.
O altă femeie, în vârstă de 80 de ani, din Fălticeni, a primit un telefon în noaptea de luni spre marţi, la ora 03:35. O tânără s-a prezentat ca fiind nepoata sa din Anglia şi i-a spus că a avut un accident de maşină și că are nevoie de 10.000 de euro pentru operaţie. Ulterior, deoarece reclamanta era suspicioasă, apelanta a întrerupt convorbirea. Bătrâna a luat legătura cu nepoata ei din Anglia, care i-a spus că totul este în regulă şi nu a păţit nimic.
Luni, la ora 22.22, o femeie de 67 de ani, din municipiul Suceava, a reclamat faptul că, în jurul orei 21.45, a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgență, ocazie cu care i-a comunicat faptul că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omenești. Pentru ca femeia accidentată să fie operată ar fi fost necesară obținerea unei tije metalice și a unei cantități de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 15.000 euro.
Persoana vătămată și-a dat seama că este victima unei tentative de înșelăciune, dat fiind faptul că fiica sa este plecată din țară.
Tot luni, la ora 23.40, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 de către o bătrână de 76 de ani, localnică, cu privire la faptul că fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi procuror, care i-a comunicat că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omenești. Pentru ca situația să fie soluționată favorabil, în sensul că fiica ei nu va fi arestată pentru fapta comisă, este necesară o sumă mare de bani. Persoana vătămată i-a transmis interlocutorului faptul că în casă nu deține bani, însă îi poate oferi bijuterii din aur. La un moment dat bătrâna a solicitat să discute telefonic cu ginerele ei pentru a vedea care este situația, iar interlocutorul i-a transmis acesteia că se află la poliție pentru declarații. Din motive necunoscute interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.
Ulterior persoana vătămată a contactat-o telefonic pe fiica sa, care i-a infirmat aspectele menționate.
Au toate cele cinci cazuri fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de „înșelăciune”.