În Sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Petru Muşat“ Suceava a avut loc săptămâna trecută a doua ediţie a Concursului Şcolar Judeţean Interdisciplinar de Ştiinţă şi Tehnică „Savanţi români în slujba omenirii“, din cadrul proiectului cu acelaşi nume, desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi cu Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava. Scopul acestor întâlniri, au spus iniţiatoarele acestui proiect, prof. Mihaela Ţiculeanu-Ciurlică şi prof. Valentina Filip, este acela de a aduce în actualitate personalităţi româneşti reprezentative pentru ştiinţă, minţi geniale cu spirit întreprinzător, oameni inventivi, cu o nestăvilită dorinţă şi putere de muncă, recunoscuţi pe plan internaţional, dar lăsaţi oarecum în uitare.
În deschiderea concursului au luat cuvântul prof. dr. Maria Teodoreanu, directorul instituţiei gazdă, şi inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava prof. dr. ing. Cristian Cuciurean, care au evidenţiat importanţa unei astfel de iniţiative, precum şi prof. Mihaela Ţiculeanu, care a amintit faptul că, anul acesta, elevii au fost chemaţi „să dea mâna şi să se împrietenească“ cu oamenii de ştiinţă: inginerul George Constantinescu, inginerul Dimitrie Leonida, bacteriologul Victor Babeş, doctorul Gheorghe Marinescu, fizicianul Dragomir Hurmuzescu şi chimistul Gheorghe Spacu.
La secţiunile PPT/film, poster/afiş/colaj, respectiv eseu, s-au înscris şi au participat peste 50 de elevi din clasele a IX-a şi a X-a, din şcoli din municipiul Suceava şi din judeţ. Remarcabilă a fost participarea elevilor Daniel Ignătescu şi Alexandru Ignătescu din clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, care prin intermediul unui proiect PPT au redat activitatea ştiinţifică a lui Victor Babeş.
Prezentările au fost secondate de scurte momente artistice, susţinute de eleva Nadiia Preskure, din clasa a XI-a, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ Suceava, grupul vocal „Româncuţele“, de la Colegiului Tehnic „Petru Muşat“ Suceava, coordonat de prof. Elena Stănescu, şi Sebastian Djurj, din clasa a IX-a, de la Colegiului Tehnic „Petru Muşat“ Suceava. Un moment deosebit a fost intrarea în scenă a personajelor Victor Babeş şi Gheorghe Marinescu, interpretate de elevele Luiza Scripcariu şi Andreea Capusneac, din clasa a IX-a, de la Colegiului Tehnic „Petru Muşat“ Suceava, precum şi cea a lui Dimitrie Leonida, interpretat de elevul Silvestru Grădinaru, din clasa a XI-a, de la Colegiului Tehnic „Petru Muşat“ Suceava, care au fost coordonaţi de prof. Mihaela Ţiculeanu-Ciurlică, prof. Andreea Filip şi prof. Valentina Filip.
Premierea şi cuvântul de încheiere au aparţinut prof. univ. dr. ing. Dan Milici, de la Facultatea de Inginerie Electrică a Universităţii „Ştefan cel Mare“Suceava. Acesta a felicitat concurenţii şi a subliniat importanţa scoaterii în evidenţă nu doar a realizărilor ce ţin de latura inovatoare, ştiinţifică a acestor savanţi, ci şi pe cele care ţin de personalitatea, respectiv latura umană a acestora.