Marţi, 27 martie, la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc a fost sărbătorit Centenarul Unirii Basarabiei cu România, instituţia organizând un simpozion care s-a bucurat de un public numeros şi interesat.
„Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău votează Unirea Basarabiei cu Regatul României. Contextul istoric al vremii, determinat de desfăşurarea războiului şi de prăbuşirea imperiului ţarist în urma celor două revoluţii din 1917 a făcut ca pentru basarabeni să se întrezărească ocazia mult aşteptată a reunirii cu Ţara. Conştiinţa Naţională a românilor basarabeni şi voinţa lor de a se uni cu Ţara au fost de nezdruncinat. Scria Ştefan Zwaig despre orele astrale ale omenirii: <Pentru România, anul de foc 1918 a fost oasemenea oră astrală. A început pe 27 martie, a continuat pe 28 noiembrie şi s-a desăvârşit pe 1 decembrie>” a arătat directorul instituţiei, Cristian Mândrilă.
La rândul său, preotul dr. Nicolae Cojocarua prezentat onomastica română comună pe cele două maluri ale Prutului şi în Bucovina.Prof. dr. Ion Filipciuc a amintit episodul intrării în Cernăuţi a primului detaşament militar românesc şi rolul jucat de Anton Ionescu. Prof. Ciocan a vorbit despre ”subţirimea” manualelor de istorie în subiectul abordat, iar prof. Mircea Romaga a dezbătut criza de identitate a bucovinenilor şi Unirea Bucovinei în contextual Marelui Război. Ion Grămadă a încheiat cu o interesantă expunere despre bogata viaţă spirituală comună.
Tot în cadrul simpozionului „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara", sculptorul Bolek Maierik şi-a prezentat frumoasele lucrări ce simbolizează ”Drumul Crucii”.
O delegaţie din Storojineţ, formată din viceprimarul oraşului, un consilier local şi directorul unui spital orăşenesc, s-a arătat plăcut surprinsă de eveniment şi a delectat publicul numeros cu o scurtă intervenţie la ceas aniversar şi cu urări de bine.
La finalul manifestării, un grup de elevi de la Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă”, sub conducerea prof. Dorina Ghideon, a prezentat o dramatizare a ”genezei icoanei bisericeşti”.