În perspectiva centenarului unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” – Bucovina din Suceava urmează să asigure financiar tipărirea unui manual şcolar pentru 350 de licee din Republica Moldova, intitulat „Istoria Basarabiei pentru elevi”.
„Cartea se doreşte o replică ştiinţifică, pe înţelesul elevilor, la teoriile duşmănoase neamului nostru, create încă din vremea stăpânirii sovietice a jumătăţii răsăritene a Moldovei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Între aceste falsificări istorice grosolane, după cum bine se ştie, este şi teoria existenţei unei aşa numite „limbi moldoveneşti” şi de aici a unui popor neolatin deosebit, care nu trebuie să-şi găsească locul în cadrul naţiunii române”, a precizat preşedintele societăţii, prof. dr. Mugur Andronic.
Cartea va putea fi distribuită oficial prin intermediul actualului Minister al Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău.
În acest scop, Mugur Andronic s-a deplasat recent la Universitatea de Stat din capitala Republicii Moldova, stabilind împreună cu decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie, prof. univ. dr. Ion Eremia, structura cărţii şi colectivul său universitar, în el intrând şi dr. Mugur Andronic pentru partea de arheologie.
În aceeaşi deplasare, Andronic a predat personal un lot de carte de uz şcolar Gimnaziului şi Liceului „Mircea Eliade” din centrul raional Nisporeni (Republica Moldova). Cele 300 de cărţi au fost colectate şi donate de elevii Colegiului de Industrie Alimentară din municipiul Suceava.
„În actualele condiţii în care limba română, ca limbă de predare, este pe cale de eliminare în clasele V-VIII ale şcolilor româneşti din actuala regiune Cernăuţi, activitatea de donare de cărţi în limba maternă pentru aceste şcoli devine imperativă”, a subliniat prof. dr. Mugur Andronic.