UPDATE 2 - Mistrețul radioactiv a fost descoperit ca urmare a numeroaselor teste care se fac pe carnea vânatului, pentru a fi descoperite eventuale infestări cu trichinella spiralis, iar mai nou, pentru pesta porcina africană.
„La noi nu sunt focare de pestă porcină africană, dar cum animalele nu au granițe, trecând dintr-o țară în alta, este bine să ne păzim. Cel mai probabil, mistrețul radioactiv este venit din Ucraina. Deocamdată el este depozitat, izolat, la Centrul de Fructe Sadova, în așteptarea deciziei de incinerare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, George Celsie.
Conform unei adrese a ANSVSA, s-au dispus în principal următoarele măsuri: structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului din apă şi din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii.
De asemenea, se vor identifica împreună cu autorităţile locale zonele contaminate pentru interzicerea păşunatului şi a recoltării de masă vegetală şi monitorizarea nivelului de contaminare radioactivă de la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul OS Pojorâta prin recoltare a 10 probe şi se vor efectua analizele pentru următorii 100 de mistreţi recoltaţi cu vârsta mai mare de 12 luni, conform programului de control şi monitorizare întocmit de DSVSA Suceava.
Un mistreţ radioactiv a fost identificat de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, la 10 kilometri de graniţa cu Ucraina.Animalul, un mascul adult, de aproximativ 3 ani, era contaminat cu izotopii Cesiu 137 şi Cesiu 134, despre care se presupune că ar proveni de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.„Pe raza direcţiei silvice Suceava s-a identificat un porc mistreţ care a fost dus la analize, unde s-a identificat o depăşire a nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Fondul de vânătoare unde a fost identificat acest porc mistreţ se află la 10 km de graniţa cu Ucraina. Este vorba de un fond de vânătoare 17 Botuş, gestionat de ocolul silvic Breaza din judeţul Suceava. Acest lucru ne alarmează foarte tare (...) E de la Cernobîl”, a spus Ciprian Pahonţu, preşedintele Romsilva.Specialişti din cadrul ANSVSA Bucureşti şi Direcţia Silvica Suceava recoltează probe de pe suprafaţa solului, din apa şi din aer pentru a identifica sursa de radiaţii.