La 100 de ani de la ziua în care eroul bucovinean Ion Grămadă murea străpuns de gloanţe la Cireşoaia, într-una din cele mai dramatice și sangeroase bătălii din timpul Primului Război Mondial, acesta a fost comemorat, la Cimitirul Pacea, în cadrul ceremonii solemne militare și religioase.
În semn de omagiu adus sublocotenentului post–mortem Ion Grămadă, a fost dezvelită o placă comemorativă, amplasată pe troița care veghează de aproape un secol mormântul eroului de la Cireșoaia.
Ceremonia militară a fost organizată de garnizoana Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava și fanfara Primăriei Suceava.
„Recunoștința noastră eroului bucovinean, slt. (p.m.) Ion Grămadă.
Visul pentru care s-a jertfit s-a împlinit
și dăinuiește de un secol.
Bucovina este acasă, în România,
și așa va rămâne până la sfârșitul veacurilor!
27 august 1917-27 august 2017„
Acesta este mesajul consemnat pe placa dezvelită duminică, 27 august, în memoria lui Ion Grămadă, căzut la datorie, pe frontul românesc din timpul Primului Război Mondial.
După oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, au urmat alocuțiuni referitoare la semnificația evenimentului din partea organizatorilor și a autorităților locale și județene.
Grămadă s-a născut în 1886, la Zahareşti, a urmat Universitatea din Cernăuţi şi s-a transferat apoi la Universitatea din Viena. Publicist și istoric, a scris despre soarta Bucovinei, cu accent pe drepturile românilor. Voluntar, s-a înrolat în Armata Română în octombrie 1916. La finele lunii august a anului 1917, în plină campanie a Armatei Române de recucerire a teritoriilor pierdute în 1916, a fost repartizat la comanda unui pluton de vânători de munte. Moare pe dealul Cireșoaia, Bacău, chiar în prima zi de asalt, la 27 august 1917.