Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 aug 2017 - Anul XXII, nr. 190 (6606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La Câmpulung

Centenarul bătăliilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, marcat la Muzeul „Arta lemnului”

Joi, 24 August 2017 (12:38:29)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul ”Arta lemnului” din Câmpulung Moldovenesc a marcat, la finele săptămânii trecute, centenarului marilor bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, istorici și pasionați amintind despre una dintre cele mai importante acțiuni militare românești din timpul Primului Război Mondial.

Comunicările pregătite cu prilejul aniversării a 100 de ani de la eroicele bătălii au fost reunite sub genericul „Epopeea Națională a Mărășeștilor 1917-2017", fiind susținute prof. Ioan Popoiu, prof. Alexandru Arseniuc, col.(r) Doru Gusu.

„Marele nostru istoric Nicolae Iorga zicea <Cine uită, nu merită>. Este dovedit de-a lungul timpului că poporul român nu-și uită istoria și nici evenimentele sale de răscruce. Un asemenea eveniment a fost în 1917”, a arătat Cristian Mândrilă, directorul muzeului câmpulungean, în debutul evenimentului.

Acesta a continuat: „După cum se cunoaște, sfârșitul lui 1916 a dus la ocuparea a două treimi din teritoriul românesc de puterile centrale, Bucureștiul era stăpânit la acea dată de inamici, iar capitala se mutase la Iași. În vara lui 1917 puterile centrale au intenționat să da lovitura decisivă și să spargă linia frontului din sudul Moldovei. În acele momente cruciale s-au confirmat din nou spiritul de sacrificiu și sentimentul de patriotism al acestui încercat popor. Bătăliile de la Mărăști - Mărășești – Oituz și victoriile zdrobitoare asupra inamicilor au însemnat și înseamnă pagini de aur în istoria neamului. Iată de ce se cuvine să ne amintim mereu și mereu de faptele de vitejie și eroism săvârșite acum 100 de ani”.

Primul care a luat cuvântul a fost prof. Ioan Popoiu, acesta expunând date despre intrarea României în războiul de întregire a neamului.

„Pentru noi, care ne-am angajat să vă vorbim despre un asemenea eveniment, este un privilegiu să vorbim despre fapte mari ale istoriei, care au stat la temelia Marelui Regat român constituit la 1918. Vă invit să evocăm, dar mai ales să retrăim acele momente dramatice”, a subliniat Popoiu.

Prof. Alexandru Arseniuc a vorbit despre situația politică și socială a României de la finele anului 1916 și în 1917 și despre cauzele înfrângerii armatei româniei la finele lui 1916.

La rândul său, col.(r) Doru Gusu a susținut o comunicare cu numele de „Triunghiul eroic: Mărăști-Mărășești-Oituz (iulie-august 1917)”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centenarul bătăliilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, marcat la Muzeul „Arta lemnului”.
 Vizualizări articol: 1490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Centenarul bătăliilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, marcat la Muzeul „Arta lemnului”3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei