Clara Sofia Lupașcu, elevă în clasa a IX-a la Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, a câştigat trofeul celei de-a 38-a ediţii a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, de la Suceava, în valoare de 1.000 de euro.
Adolescenta studiază violoncelul încă din primul an de școală, începând sub coordonarea prof. Liliana Baciu, în prezent fiind pregătită de prof. Florin Sandu.
Eleva a mărturisit că Trofeul „Lira de Aur” este important pentru palmaresul său, aceasta fiind cea de-a treia participare a sa în cadrul concursului de la Suceava.
Totodată, violoncelul i-a adus și alte distincții notabile, cele mai recente fiind Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare din acest an și Marele Premiul la Olimpiada Națională de Interpretare din 2016, de la Piatra Neamț.
Referitor la ediția din acest an a „Lirei de Aur”, Clara a arătat că ”a fost la un nivel ridicat, iar condițiile au fost foarte bune”.
Marele premiu în valoare de 1.000 de euro a fost oferit de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina Suceava, fiind înmânat de Petre Horvat.
De asemenea, Iașul a obținut o nouă recunoaștere a valorii artistice a elevilor săi, prin câștigarea și a altor premii speciale importante din concurs.
Premiul Asociației de Părinți și Absolvenți ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, în valoare de 200 de euro, a mers către Alexandru Ștefan Plăcintă (clasa a IX-a, pian), de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, coordonat de prof. Roxana Ota.
Premiul Asociației Culturale ”Lira de Aur”, de 650 de lei, a fost oferit elevului Alexandru Ciotloș (clasa a VI-a, pian), de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, pregătit de prof. Carmen Șoltuz.
Premiul din partea Radio România Iași a mers la câștigătoarea Clara Sofia Lupașcu.
De menționat că opt competitori au obținut din partea juriului punctaj maxim. Finaliștii cu 100 de puncte sunt: Alexandru Ștefan Plăcintă (pian, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași), Ioana Ailenei (percuție, Iași), Robert Marian Sumanariu (trompetă, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București), Mihaela Mitrofan (vioară, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București), Ștefan Ionel (clarinet, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), Clara Sofia Lupașcu (violoncel, Iași), Alexandru Ciotloș (pian, Iași) și Cristina Diana Covaci (vioară, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj Napoca).
La cea de-a 38-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare ”Lira de Aur”, concurs organizat de Colegiul Naţional de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Suceava, s-au înscris 180 de elevi.
Juriul a fost prezidat de prof. univ. dr. Gabriel Croitoru, concurenții fiind împărțiți pe trei secțiuni - Pian, Vioară – corzi grave, Instrumente de suflat și percuție.