Prezent la cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei, preşedintele de onoare al evenimentului, medicul fălticenean Vasile Astărăstoae, a vorbit în cadrul festivităţii de deschidere despre evoluţia relaţiei medic – pacient, medicina socială, dar şi despre tema conferinţei - patologia infecţioasă.
Referitor la relaţia dintre medic şi pacient, Astărăstoae a declarat că aceasta trebuie să fie autentică şi să se bazeze pe empatie.
„Cu bună ştiinţă se încearcă desacralizarea relaţiei medic - pacient. Inclusiv manipulări semantice şi legislative. Nu mai vorbim de medic şi pacient, ci de furnizor de servicii medicale şi consumator de servicii medicale, ca şi cum acel om care se află la nevoie ar dori să consume, se induce această idee. Şi îl dirijăm pe pacient că trebuie să se îndoape cu medicamente. Că medicamentele fac minuni, dar nu este aşa”, a declarat Astărăstoae.
Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor România a amintit despre faptul că medicii sunt constrânşi să acorde mai mult timp „ghidurilor şi protocoalelor”, în detrimentul pacienţilor, birocraţia afectând activitatea medicului şi consumând o bună parte din timpul acestuia.
„Şi mai vorbim despre relaţii contractuale. Ghidurile şi protocoalele sunt mai ceva decât biblia. Laşi pacientul să moară că trebuie să respecţi protocolul. Dacă încalci protocolul, vin tot felul de persoane din instituţii şi încep să-ţi explice că ai avut un interes”, a punctat medicul.
Cu toate acestea, Astărăstoae a prezentat câteva date dintr-un sondaj de opinie recent, potrivit căruia populaţia din România are o percepţie bună despre medici, indicând că aceştia sunt pe locul 3 într-un top al încrederii, dupăbiserică şi armată.
Cât priveşte percepţia plăţilor informale, 2% dintre cei care au fost chestionaţi au spus că au fost condiţionaţi să dea plăţi informale, însă peste 30% au menţionat că aşa au simţit.
„Singurul lucru de care se plângeau cei care au răspuns la sondaj se referea la timpul care le era alocat de către medic”, a precizat Astărăstoae.
Potrivit unei lucrări de doctorat, un medic român rezistă, în medie, 45 de secunde să-şi asculte pacientul fără să-l întrerupă, un medic american rezistă 18 secunde, un medic din Marea Britanie – 21 de secunde, din Israel – 12 secunde.
„La o medie de 45 de secunde, cred că medicina românească şi-a păstrat acest caracter de empatie faţă de pacienţi. Pacientul nu este un obiect, ci este un om în suferinţă”, a mai punctat medicul în discursul său.