Uniunea Polonezilor din România a organizat luni, 17 aprilie, la ora 13:30, la Casa Polonă din Soloneţu Nou, tradiţionala întâlnire de după Paşti care are drept scop împărţirea cu oul sfinţit, prilej pentru familia polonezilor din Bucovina de a-şi face urări reciproce de sănătate, bucurie şi succese.
Împărţirea cu oul sfinţit este o veche tradiţie poloneză care datează în Polonia de secole. Conform tradiţiei, bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar nimeni nu mănâncă nimic până la întoarcerea de la slujba de înviere. Când s-au reunit acasă, capul familiei sau persoana mai în vârstă dă startul servirii mesei, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit. În coşul pentru sfinţit se găsesc ouă frumos decorate simbolizând triumful vieţii asupra morţii.
Dacă imediat după Sfânta Liturghie de Învierea Domnului, polonezii iau masa în familie, gustând din bucatele sfinţite, de această dată membrii comunităţilor de polonezi din Suceava, Pleşa, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Rădăuţi, Vicşani, Moara, Păltinoasa şi Gura Humorului se reunesc în „familia lărgită a polonezilor din Bucovina”, pentru a gusta din alte bucate sfinţite, pentru a marca bucuria unei sărbători străvechi care merită transmisă generaţiilor următoare.
Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit a început cu o rugăciune de sfinţire a bucatelor, a oului în special, oficiată de ES Petru Gherghel – episcop de Iaşi. Apoi copii ansamblului „Solonczanka” au prezentat un program artistic din cântece şi dansuri special pregătite cu această ocazie.
Au fost prezenţi la eveniment: ES Petru Gherghel - Episcop de Iaşi, prefectul judeţului Suceava - Mirela Adomnicăi, preotul decan de Bucovina – Iosif Păuleţ, împreună cu toţi preoţii din decanat, deputatul Uniunii Polonezilor din România – Victoria Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România - Ghervazen Longher, precum şi toţi preşedinţii filialelor uniunii.