Romfilatelia a introdus în circulaţie filatelică, începând cu data de 12 aprilie a.c., emisiunea de mărci poştale intitulată „Europa - Castele”, selectată pentru acest an de către PostEurop, organism al Uniunii Poştale Universale, agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, înfăţişează Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Construcţie impunătoare, cu turnuri şi bastioane, castelul a fost construit de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea, servind ca punct strategic, dar şi ca reşedinţă aristocratică.
Castelul Huniazilor reprezintă una din cele mai frumoase şi bine conservate construcţii din epoca medievală, fiind cea mai importantă proprietate imobiliară a lui Iancu de Hunedoara.
De-a lungul timpului, Castelul Huniazilor, deşi a avut mai mulţi proprietari care au încercat să îşi pună amprenta asupra stilului arhitectural, şi-a păstrat originalitatea şi a rămas un exemplu edificator pentru arhitectura militară a secolului al XV-lea din sud-estul Europei.
Timbrul cu valoarea nominală de 15,00 este ilustrat cu Castelul Károlyi, o minunată bijuterie arhitecturală, este prima rezidenţă cunoscută a familiei Károlyi, la Carei.
Castelul familiei Károlyi poartă semnele funcţionalităţii ca fortăreaţă, parte a marelui sistem de fortificaţii, gândit să oprească atacurile turceşti.
Din cauza invaziilor turceşti, reşedinţa a fost transformată într-o cetate cu ziduri puternice în formă de patrulater, cu patru bastioane de colţ, prevăzute cu nişe de tragere pentru tunuri şi cu şanţ exterior.
Între anii 1894 - 1896, castelul Károlyi trece printr-un nou proces de transformări, după planurile arhitectului german Arthur Meining. De data aceasta, castelul baroc ia înfăţişarea unui castel cavaleresc medieval.
Ambele castele prezentate, atât de încărcate de istorie şi legende, martori tăcuţi ai atâtor lupte şi intrigi, au fost declarate muzee şi sunt deschise publicului larg. Emisiunea filatelică are un tiraj total de 98.626 de timbre. Au fost realizate şi 420 de plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”.