Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a confirmat, printr-un comunicat de presă, că a dispus sesizarea instanţei de judecată, cu privire la acordul de recunoaştere a vinovăţiei, în cazul inculpatei Camelia Chitul, fostul director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava. Monitorul de Suceava a anunţat în exclusivitate, în ediţia din 2 februarie 2017, că şefa Casei de Pensii Suceava a recunoscut toate acuzaţiile şi va încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Camelia Chitul a recunoscut toate acuzaţiile împotriva sa, precum şi pedeapsa stabilită: 1 an şi 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, Cameliei Chitul i s-a mai stabilit şi interzicerea dreptului de a deţine funcţia de director la nivelul caselor judeţene de pensii, pe o perioadă de 2 ani. Pentru a rămâne definitivă, sentinţa trebuie confirmată şi de instanţa de judecată, în acest sens fiind sesizat Tribunalul Suceava.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Chitul Maria Camelia va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată. De asemenea, de la aceasta se va confisca şi suma de 4.000 de lei, pe care i-a cerut-o directorului adjunct al instituţiei.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 16.05.2016 - 27.10.2016, în contextul organizării alegerilor locale şi parlamentare, inculpata Chitul Maria Camelia, în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a pretins şi primit de la o persoană (martor în cauză) aflată în subordinea sa, sub pretextul unei “contribuţii pentru partid”, suma totală de 4.000 lei.
În schimbul banilor respectivi, inculpata i-a promis martorului că îl va menţine şi pe viitor în funcţia pe care acesta o deţinea în cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava. În acelaşi context, inculpata a invocat şi faptul că are influenţă asupra conducerii Casei Naţionale de Pensii.
În lunile noiembrie 2016 şi ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava, inculpata Chitul Maria Camelia i-a solicitat aceluiaşi martor ca, în virtutea calităţii sale de preşedinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziţie subiectele propuse pentru susţinerea concursului, precum şi răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
Subiectele respective au fost cerute de inculpată cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susţinerii examenului.
Ca urmare a acestor demersuri, postul respectiv a fost ocupat de candidatul căruia i-au fost oferite subiectele.
„În prezenţa apărătorului ales, inculpata Chitul Maria Camelia a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.