Asociaţia Pentru Psihologia Sportului (APPS) organizează sâmbătă, 25 februarie, în municipiul Suceava, cursul „Psihologia micului sportiv. Cum cresc campionii?”, adresat tuturor celor care compun tabloul performanţei la copiii şi juniori, sportivilor, părinţilor acestora şi antrenorilor care lucrează cu micii sportivi. Cursul va fi susţinut de psihologul sportiv Irina Anda Babău, care a explicat că „talentul, munca, sacrificiile, toate decurg sub îndrumarea părinţilor şi a antrenorilor. Antrenamentul este fundamental pentru a obţine rezultate, însă mediul din care provine, educaţia, susţinerea necondiţionată a părinţilor, relaţia corectă între părinte, antrenor şi sportiv determină succesul pe termen lung”.
Dacă „meseria” de părinte este considerată cea mai grea, atunci cea de părinte de campion cum este... ar fi întrebarea la care aşteaptă un răspuns toţi cei care vor fi prezenţi la cursul psihologului Babău. „Sportul de performanţă necesită pregătire atât în plan fizico-tactic, cât şi în plan psihologic. Din păcate, acesta din urmă este deseori neglijat, iar rezultatele dorite întârzie să apară sau nu au constanţă. Dacă ne bazăm doar pe talent şi pregătire putem avea vârfuri în multe domenii ale sportului, însă în confruntările naţionale, în olimpiade prestaţia sportivilor români este din ce în ce mai precară şi mergem clar într-o pantă descendentă”, a mai spus psihologul Irina Anda Babău.
Asociaţia Pentru Psihologia Sportului (APPS), organizatorul evenimentului, a explicat Irina Anda Babău, „a reunit o mână de specialişti pentru a contracara acest fenomen şi a contribui la aducerea sportului în lumina pe care o merită. Nu ne mai putem agăţa doar de performanţele din trecut, ci este obligatoriu să ne ocupăm de viitorii campioni. Rădăcina performanţei însă pleacă de la educaţia din familie, de la susţinerea şi echilibrul pe care sportivul le primeşte pentru a putea clădi rezultate pe o temelie trainică şi sănătoasă”.
Printre temele abordate de psiholog în cadrul cursului se numără „Performanţă sportivă şi capacitatea de performanţă”, „Implicarea copiilor în activitatea sportivă şi renunţarea”, „Controlul emoţional şi reglarea stărilor psihice”, „Coeziunea şi formarea spiritului de echipă”, „Comunicarea eficientă în procesul de pregătire”, „Relaţia cu părinţii în mediul sportiv”, „Verbal, nonverbal şi paraverbal în activitatea sportivă”.
Cursul se va desfăşura pe 25 februarie, în municipiul Suceava, la Hotel Continental Suceava (Sala de conferinţe), între orele 10:00-16:00, şi costă 130 de lei/persoană. Pentru mai multe informaţii puteţi suna la telefon 0755 291 122, e-mail: babau_irina@yahoo.com.