Cele 18.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava au ajuns să aibă căldura asigurată în principal din folosirea gazului metan. Asta deoarece rezervele de biomasă sunt „pe sponci”, iar lemnul de foc utilizat nu mai este considerat biomasă, încât nu se mai primesc certificate verzi pentru utilizarea sa.
„În prezent la Bioenergy energia termică este produsă cu un cazan pe lemn și trei pe gaz metan. Centrala este bună, performantă, dar gazul metan este mai scump.
Este o mare problemă la ora actuală cu lemnul de foc, care nu mai este considerat biomasă. Avem în continuare problema asta, cu toate demersurile făcute la fostul Guvern. Le vom relua la actualul Guvern, mi se pare corect ca lemnul folosit pentru încălzirea populației să fie decontat ca biomasă”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Pentru ca furnizorul de energie termică al Sucevei să își poată achiziționa combustibilul necesar funcționării centralei, municipalitatea a mai achitat recent 1 milion de lei (10 miliarde de lei vechi) în contul subvenției pentru căldura asigurată populației.
„Îi asigur în continuare pe suceveni că vor avea căldură și apă caldă, deși nu este simplu”, a adăugat șeful municipalității sucevene.