Sala de festivităţi din cadrul Ansamblului arhitectural „In Memoriam” - Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Suceava a găzduit joi, sub genericul „Memoria retinei gulagului românesc”, un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate publicului invitat expoziţia de grafică cu titlul omonim, realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea, şi filmul documentar autobiografic „Radu Bercea - Istoria unui destin”, regia şi imaginea Paul Palencsar, cea mai bună producţie documentară premiată la cea de-a XXXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”.
Adresând la deschiderea manifestării salutul de organizator şi de gazdă, pr. paroh dr. Viorel Ioan Vârlan a subliniat faptul că Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi Fundaţia „In Memoriam” continuă să aducă prin astfel de manifestări un omagiu, „cu reverenţă şi smerenie”, unor oameni deosebiţi, care au suferit în temiţele regimului totalitar.
Amintind de recent plecatul în lumea de dincolo, poetul Dumitru Oniga, şi mulţumindu-i lui Radu Bercea pentru gestul său de a dona fundaţiei cele 33 de lucrări de grafică care alcătuiresc expoziţia, pr. paroh dr. Viorel Ioan Vârlan a prezentat programul evenimentului accentuând că se simte mândru că este contemporan cu astfel de oameni.
Sarcina de moderator i-a revenit regizorului Paul Palencsar care a propus proiectarea filmului şi şi-a exprimat speranţa că după vizionare „veţi fi altfel decât atunci când aţi intrat pe uşa acestei săli”.
Filmul în care Radu Bercea îşi povesteşte viaţa marcată de condamnarea şi stigmatizarea socială ca oponent al regimului comunist l-a determinat pe istoricul prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru (primul preşedinte al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, între anii 2000-2006) să contureze contextul în care au fost posibile ororile din închisorile şi coloniile penitenciare de muncă din Insula Mare a Brăilei prin care a trecut artistul humorean.
Evenimentul, realizat în parteneriat cu Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a avut parte de un moment muzical susţinut de doi elevi recomandaţi şi prezentaţi de prof. Johannes-Raimund Onesciuc: Elvis Buruiană şi Alexandru Cosaciuc.
„O acţiune - aşa cum a remarcat la final diacolul prof. dr. Vasile M. Demciuc de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava - prin care preotul paroh dr. Viorel Ioan Vârlan ne arată că în Bucovina se trăieşte istorie”.