Peste 6.000 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava au participat la un sondaj de opinie realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, aceştia trebuind să desemneze liceul pe care vor să îl aleagă după finalizarea ciclului gimnazial.
Potrivit rezultatelor, în ceea ce priveşte liceele din municipiul Suceava, în topul preferinţelor tinerilor se află Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, care a strâns 325 de voturi din partea viitorilor boboci. Aproape jumătate dintre aceştia au declarat că vor să urmeze specializarea Știinţe sociale sau Matematică - informatică. Mai puţin căutate sunt clasele în regim bilingv franceză sau bilingv germană.
Pe locul al II-lea în topul celor mai căutate licee din municipiul Suceava se află Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava, 254 de elevi de clasa a VIII-a menţionând că ar alege această unitate. Cei mai mulţi, 70, au optat pentru Filologie.
Pe poziţia a III-a, la egalitate cu 231 de voturi, se află Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Pentru „Ștefan cel Mare”, 94 dintre respondenţi au ales Matematică – informatică, iar cea mai căutată specializare de la Colegiul Economic este Turism şi alimentaţie.
147 de elevi au ales Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, clasa de muzică fiind cea mai votată, 143 au ales Liceul cu Program Sportiv, iar 110 elevi au menţionat că vor opta pentru Colegiul Naţional „Spiru Haret”.
Dintre colegiile tehnice din municipiu, cel de Industrie Alimentară a adunat cele mai multe voturi - 129. Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” este în vizorul a 80 de elevi, iar Colegiul „Petru Muşat” este preferat de alţi 46.
Continuarea studiilor la Colegiul „Samuil Isopescu” este o opţiune luată în calcul pentru doar 22 de adolescenţi.
Studiul a fost realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava. Chestionarele au fost repartizate unui număr de 6.008 elevi, din 137 de şcoli. 211 s-au arătat nehotărâţi cu privire la liceul şi specializarea pe care doresc să o urmeze.
Totodată, 101 elevi suceveni au optat pentru licee din afara judeţului, iar 84 au declarat că nu doresc să-şi continue studiile. 875 au optat pentru învăţământul profesional, iar 19 pentru învăţământul special.