marţi, 6 dec 2016 - Anul XXI, nr. 283 (6396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Nicolae Labiş după 60 de ani” - medalion omagial şi lansare de carte

Marţi, 6 Decembrie 2016 (11:42:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit luni, în preziua prăznuirii Sf. Ierarh Nicolae, „chipul blândeţii, al râvnei pentru adevăr şi al milei de oameni puse în lucrare”, manifestarea cu genericul „Nicolae Labiş după 60 de ani”, organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Biblioteca Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina” şi Fundaţia Culturală a Bucovinei.

Manifestarea, prin care s-a subliniat faptul că în această lună se împlinesc 81 de ani de la naşterea poetului (2 decembrie 1935) şi 60 de ani de la trecerea lui în veşnicie (22 decembrie 1956), a cuprins un medalion omagial şi lansarea cărţii cu titlul „Relevanţe şi semnificaţii - Desluşiri şi precizări privind viaţa şi opera lui Nicolae Labiş” (volum editat de Centrul Cultural „Bucovina”), semnată de prof. Nicolae Cârlan.

Moderat de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, evenimentul, salutat la deschidere de vicepreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Niţă (care a evocat personalitatea poetului de la Mălini uzând de sintagma acad. Eugen Simion care l-a numit „buzduganul unei generaţii”) a subliniat, aşa cum a remarcat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, contribuţia pasionatului cărturar, scriitor, istoric literar şi muzeograf Nicolae Cârlan la recuperarea şi desluşirea deplină a operei labişiene.

Cu o slujbă creştină întru veşnica pomenire a lui Nicolae Labiş oficiată de pr. prof. dr. Gheorghe Brădăţanu, o prezentare a cărţii de către prof. univ. dr. Mihai Iacobescu (carte apreciată ca fiind „un fel de completare, de întregire a tot ceea ce a scris până acum Nicolae Cârlan despre Nicolae Labiş”) şi un moment de muzică folk (compoziţii proprii pe versurile poetului) susţinut de compozitoarea  şi interpreta Mihaela Popescu („prietena şi iubita întru Labiş” a prof. Nicolae Cârlan), evenimentul a retrasat pe bolta neuitării parcursul celui mai strălucitor astru poetic românesc, care ne-a lăsat, până la vârsta de doar 21 de ani când a plecat dintre noi, o moştenire literară fabuloasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nicolae Labiş după 60 de ani” - medalion omagial şi lansare de carte.
 Vizualizări articol: 1682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Nicolae Labiş după 60 de ani” - medalion omagial şi lansare de carte5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei