Conducerea companiei Adrem Invest, care a investit 86 de milioane de euro în realizarea noii centrale de termoficare a Sucevei, care funcționează din 2013, a organizat marți dimineață o dublă conferință de presă – la Suceava și la București, pentru a trage un semnal de alarmă în privința impactului negativ al unei modificări legislative considerată abuzivă.
Producătorii de energie termică din resurse regenerabile sunt afectați de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăți financiare pentru procesul de producție.
Acest lucru are impact direct asupra alimentării cu căldură a peste 50.000 de suceveni, racordați la sistemul centralizat de încălzire.
Asta deoarece centrala de cogenerare gestionată de Bioenergy Suceava, care utilizează biomasă pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, prin care era subvenționat prețul redus de livrare a gigacaloriei la gardul centralei – 116 lei, fără TVA.
„Prin utilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deșeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea și se deprecia în natură”, a declarat Adrian Bodea, președintele Adrem Invest și acționar al Bioenergy Suceava.
Avocatul prin care Adrem Invest vrea să atace modificarea legislativă în contencios administrativ, Adrian Ciurtin, a spus că „scoaterea lemnului de foc din categoria biomasă nu este justificată”, măsura legislativă fiind considerată abuzivă și chiar justificat contestabilă.
Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, și-a exprimat dezamăgirea și nemulțumirea vizavi de faptul că în loc să fie încurajate investițiile de acest gen, prin care, pentru prima oară în România, locuitorii unui oraș beneficiază de termoficare de la o centrală ce utilizează resurse regenerabile, cu o eficiență de 86% - centrala de la Suceava fiind cea mai mare și cea mai performantă din sud -estul Europei centrale, prin modificarea regulilor în timpul jocului, este pusă în pericol funcționarea acesteia prin modificări legislative fără o bază reală.
( 6 dec 2016, 15:33:45