Sucevenii dornici să descopere magia pietrelor preţioase şi semipreţioase, calităţile acestora şi caracteristicile lor în stare naturală, şlefuite sau gata montate în bijuterii, au ocazia de a vizita în acest weekend şi în cursul zilei de luni ediţia de toamnă a expoziţiei Mineralia, dedicată bijuteriilor unicat, create din pietre naturale, coral, perle sau chihlimbar.
Evenimentul este găzduit de Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Bucovinei Suceava până pe 14 noiembrie inclusiv, programul de vizitare fiind cuprins între orele 9.00-17.00, zilnic.
„Ca noutate am adus nişte pietre mai sofisticate, din Rusia: eudialit, fucsit, flogopit, care au un aspect foarte frumos, atât la coloristică cât şi ca strălucire. Expoziţia conţine eşantioane minerale în stare naturală, minerale şlefuite, care se pretează pentru monturi în inele sau în medalioane, dar şi cu produse finite – bijuterii din pietre”, a declarat geologul Andrei Gorduza, organizatorul expoziţiei Mineralia.
Pietrele preţioase - safirul, rubinul, smaraldul şi diamantul – precum şi multe pietre frumoase – granatul, malachitul, lapislazuli, turcoazul (peruzeaua), jadul, agatul sau chihlimbarul - sunt cunoscute din timpuri străvechi.
În timpurile moderne li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute, greu accesibile, dar la fel de interesante: aventurin, labradorit, turmalină, acvamarin, rodocrozit, serafinit, tanzanit, opal negru sau opal etiopian.
Toate aceste pietre le puteţi găsi la expoziţia Mineralia, într-o mare varietate de bijuterii: coliere cu cristale neşlefuite în forma lor naturală; mărgele rotunde, ovale, aplatizate; mărgele şlefuite alungit, briolet, în formă de pară sau picătură; pandante, cercei sau inele cu pietre montate şlefuite caboşon (semirotund) sau tăiate şi şlefuite unghiular. Acestora li se alătură bijuterii moderne cu pietre naturale prezentând tăieturi şi combinaţii fanteziste.
Printre surprizele pregătite vizitatorilor se mai numără pietre de agat, ametist, calcit, calcedonie, chihlimbar, coral, cristal de stâncă, fluorină, jad, jasp, lapis lazuli, malachit, ochi de tigru, opal, perle de cultură, rodocrozit, rubin, safir, smarald, topaz, turcoaz, turmalină şi unakit.