Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) participă, la Iași, la întâlnirea anuale a universităților membre ale Consorțiului Universităților din Republica Moldova – România – Ucraina (CUMRU), evenimentul fiind găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Întrunirea a reunit delegațiile instituțiilor de învățământ din Bălți („Alecu Russo”), Cernăuți („Yuriy Fedkovych”), Chişinău (Universitatea de Stat), Suceava („Ştefan cel Mare”), Iaşi („Al. I. Cuza” şi „George Enescu”).
În dimineața zilei de 11 noiembrie, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi, a urat bun venit participanților din țară şi străinătate, trecând în revistă realizările Consorțiului pe parcursul unui an de zile, ale implicării instituției ieşene în derularea parteneriatelor cu universitățile din Republica Moldova şi Ucraina.
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, a adresat felicitări gazdelor pentru buna organizare a evenimentului. Pe lângă realizările menționate de reprezentanții universităților membre, rectorul sucevean a considerat că una dintre frumoasele realizări ale Consorțiului în acest an a fost participarea studenților din Bălți, Cernăuți şi Chişinău la Şcoala de Vară organizată de USV. De asemenea, având în vedere tradiția turneului anual de fotbal care se organizează de câțiva ani periodic în cele trei țări şi care se desfăşoară prin rotație la Bălți, Cernăuți şi Suceava, acesta a propus extinderea lui şi la nivelul universităților din Iaşi şi Chişinău. Totuşi, a subliniat rectorul sucevean, în domeniul educației soluția optimă pentru cooperare sunt programele cu diplomă dublă care previn migrația creierilor şi contribuie la formarea unor elite proeuropene. Totodată, pentru a strânge relațiile între cercetătorii din Republica Moldova, Ucraina şi România, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a propus atenției participanților ideea instituirii unei conferințe ştiințifice anuale, cu un titlu provizoriu „Formare, cercetare şi inovare: abordări strategice şi acțiuni pragmatice”.