Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2016 - Anul XXI, nr. 255 (6368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

USV a inaugurat noua sală a Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Cernăuţi

Luni, 31 Octombrie 2016 (18:16:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au inaugurat vineri, 28 octombrie, noua sală a Lectoratului de limbă română din cadrul Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi.

Sala de Tehnologii Informaţionale a fost echipată graţie unei finanţări venite din partea Guvernului României, accesată prin efortul conducerii universităţii sucevene. Echipamentul constă în 12 calculatoare dotate cu programe de ultimă generaţie, un videoproiector şi un fotocopiator.

Lectoratul de limbă română al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava se află la cel de-al treilea an de funcţionare, acesta fiind înfiinţat la finele anului 2014, în vederea promovării limbii şi literaturii române, a culturii şi civilizaţiei româneşti în Regiunea Cernăuţi.

 

Parteneriat de durată

La evenimentul de vineri au participat rectorii celor două universităţi partenere, în discursurile lor, aceştia amintind de relaţiile cu totul privilegiate dintre cele două instituţii de învăţământ, considerând înfiinţarea Lectoratului de Limbă Română al USV din cadrul Universităţii Naţionale din Cernăuţi cea mai frumoasă realizare a acestei colaborări.

Rectorul universităţii gazdă, prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, a amintit despre importanţa consolidării relaţiei de prietenie dintre cele două instituţii, arătând că următorul pas al acestui parteneriat se va materializa prin înfiinţarea programelor de master cu dublă diplomă, un deziderat al conducerii celor două universităţi.

La rândul său, rectorul sucevean, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a subliniat faptul că Universitatea ”Ştefan cel Mare” a reuşit să deschidă acest lectorat în condiţiile în care guvernele celor două ţări nu au convenit încă un protocol pentru educaţie, dovedindu-se încă o dată că „o cooperare academică este înaintea politicului”.

”Ne bucurăm că suntem astăzi într-o sală renovată, dotată şi ne bucurăm că şi ministerul nostru de resort a înţeles necesitatea acestui lectorat şi ne-a sprijinit financiar în această privinţă”, a transmis Popa, menţionând că, în prezent, în Ucraina funcţionează circa 90 de şcoli şi cinci licee cu predare în limba română.

Din delegaţia USV a făcut parte şi prorectorul Ştefan Purici, acesta precizând că relaţiile dintre cele două universităţi durează de câteva decenii, datorându-se atât apropierii geografice, cât şi programelor de limba română şi ucraineană, care funcţionează la Cernăuţi, respectiv la Suceava. 

„De la mijlocul anilor ‘90, în fiecare an, la Suceava se deplasează un cadru didactic de la Universitatea din Cernăuţi, profesor de limbă şi literatură ucraineană, care predă studenţilor suceveni. În baza acestei bune relaţii de parteneriat, cu acordul Universităţii din Cernăuţi, am deschis şi un lectorat de limbă română la Cernăuţi. Suntem convinşi că acest lectorat va aduce rezultate frumoase pentru comunitatea academică de aici”, a mai declarat Purici.

Despre evoluţia colaborării dintre cele două instituţii a vorbit şi fostul rector al USV prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, arătând că dezvoltarea relaţiilor din prezent a fost posibilă graţie eforturilor reprezentanţilor celor două universităţi de-a lungul timpului.

„E adevărat că guvernele nu au resursele necesare pentru dezvoltarea învăţământului, dar echipe puternice care se află în fruntea unor universităţi pot suplini, măcar parţial, din lipsurile cauzate de nişte priorităţi anapoda stabilite de guverne sau finanţări care sunt de neacceptat în condiţii normale”, a spus Graur.

Părerile responsabililor universitari au fost împărtăşite de Consulul general, Eleonora Moldovan, aceasta subliniind că România are 49 de lectorate deschise în întreaga lume, în cadrul cărora lectorii de limba română promovează limba, cultura, tradiţia şi spiritualitatea românească.

La inaugurarea noii săli a Lectoratului de limbă română din cadrul Universităţii „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi au mai asistat prof. univ. dr. Boris Bunchuk, decanul Facultăţii de Filologie, şi conf. univ. dr. Halina Zahaiska, şefa Catedrei de filologie română şi clasică, din cadrul Universităţii cernăuţene, dar şi conf. univ. dr. Daniela Petroşel, prodecan al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării - USV, şi conf. univ. dr. Claudia Costin, director al Departamentului de Limbă şi Literatură Română şi Ştiinţele Comunicării din cadrul USV, scriitorul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, colaborator al Lectoratului în mai multe proiecte, cursanţi ai Lectoratului şi diverşi invitaţi din Ucraina şi România.

 

Certificate de competenţe pentru cursanţi

Lectorul de română, asistent univ. dr. Gina Puică, a trecut în revistă realizările didactice şi culturale ale Lectoratului şi a înmânat certificate de competenţă lingvistică celor 14 cursanţi care s-au supus evaluării orale şi scrise organizate în iunie 2016. Beneficiarii de certificate lingvistice provin majoritar din Cernăuţi, dar nu exclusiv, cum este cazul americancei Laura Matzenbach Hall, lector de engleză în anul 2015-2016 la Universitatea din Cernăuţi. Cel mai tânăr cursant recompensat cu certificat lingvistic este Olexandr Tozlovan (17 ani), iar cel mai în vârstă este Ludmila Marchuk, născută în 1943, la Komsomolsk-pe-Amur, în Rusia.

„Sunt bucuroasă că avem sediu atât de frumos pentru Lectoratul nostru. Primul meu an aici şi al doilea an de când există Lectoratul a fost unul bogat în activităţi didactice, culturale, unele în colaborare cu Centrul Cultural <Eudoxiu Hurmuzachi>, iar pentru viitor avem toate premisele să credem că activităţile şi rezultatele vor fi din ce în ce mai bune”, a transmis Gina Puică.

Primul lector la Cernăuţi a fost conf. univ. dr. Sabina Fînaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV a inaugurat noua sală a Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 3289 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
USV a inaugurat noua sală a Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Cernăuţi4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei