Povestea comunelor sucevene devenite peste noapte orașe, doar cu numele, nu este una fericită, iar orașul sucevean Salcea nu este o excepție de la această regulă.
În „cartierul” Văratec din Salcea, fiecare ploaie mai abundentă este așteptată cu mare strângere de inimă. Ori de câte ori plouă, cei peste 50 de preșcolari din cadrul grădiniței din sat fac carte printre picături de apă, găleți și cârpe care să adune apa infiltrată în tavanul unității.
Scenariul s-a repetat și miercuri, când ploaia abundentă a trecut de acoperiș, apoi de plafonul sălii de clasă, infiltrându-se în pereți în zona întrerupătoarelor, în podeaua de lemn și covoare. A țărâit în sala de curs încă de dimineață, pe bănci, pe scăunele, transformând grădinița într-o capcană pentru micuții care se jucau nestingheriți.
„În grădiniță trebuie să folosim umbrela. Plouă. Tabla acoperișului este ciuruită, burlanele sunt la pământ, iar autoritățile orașului Salcea ne spun de peste 8 ani de zile că această clădire va intra în reparații. Că este o prioritate pentru ei. Cine ne poate ajuta? Cine vede ce se petrece aici?”, se întreabă educatoarea Mihaela Zaitz, care predă de peste 37 de ani la Văratec.
Cele două grupe de preșcolari învață în două cămăruțe amenajate în Căminul Cultural din sat, din 2010, când micuții au fost mutați din școala de la Văratec devenită supraaglomerată.