Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită amânarea concursului pentru ocuparea funcţiei de directori de şcoli, reevaluarea tuturor dosarelor candidaţilor respinşi şi organizarea acestuia în condiţii de normalitate.
Aceştia invocă nereguli semnalate la înscrierea candidaţilor pe platforma electronică pusă la dispoziţie de Ministrul Educaţiei.
FSLI arată că ”decizia de a se folosi un sistem de înscriere electronic neverificat a generat erori de sistem şi a condus la nereguli grave, care au ridicat serioase semne de întrebare privind corectitudinea înscrierii candidaţilor şi încadrarea în timpul alocat acestui proces. Mai mult decât atât, am solicitat prelungirea termenului de înscriere din cauza blocării repetate a platformei. Acest fapt s-a repetat aproape zilnic, platforma fiind blocată între 15 minute şi o oră, iar în ziua de 30 septembrie 2016 a fost inutilizabilă 24 de ore. Deşi candidaţii au sunat la departamentul tehnic al ministerului, la telefonul afişat nu a răspuns nimeni”.
În acest context, sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei amânarea concursului până la remedierea totală a platformei şi acordarea unui timp suficient pentru candidaţii care doresc să remedieze documentele respinse (unele cauzate de graba în care au fost completate), astfel încât toate cadrele didactice dornice să participe la concurs să beneficieze de această oportunitate.
De cealaltă parte, reprezentanţii Federaţiei „Spiru Haret” spun că„la ora actuală concursul este viciat. Blocarea platformei a dus la întârzierea apariţiei listelor finale cu candidaţii admişi la Bucureşti. Deşi metodologia prevede ca listele să fie afişate până în data de 7 octombrie, acestea nu sunt afişate nici măcar în prezent. Mai grav este faptul că toţi candidaţii din Bucureşti au aşteptat toată noaptea afişarea acestor liste fără ca nimeni să le comunice ceva. Este o bătaie de joc la adresa colegilor! În aceste condiţii, dacă acest concurs continuă, oricine poate contesta în instanţă legalitatea lui”.
Liderii sindicalişti spun că dacă ministerul de resort va continua cu desfăşurarea acestui concurs, se va compromite ideea de la care s-a plecat în organizarea acestuia şi anume de a profesionaliza funcţia de director şi de a crea stabilitate pe funcţii.
„În numele angajaţilor din sistemul de educaţie”, aceştia cer ministrului Mircea Dumitru să-şi asume eşecul acestei prime etape a concursului şi să ia măsurile care se impun pentru derularea cu deplină corectitudine şi transparenţă a acestui proces de selecţie.