Zeci de grefieri şi angajaţi din personalul auxiliar de la Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel Suceava au ieşit în faţa Palatului de Justiţie pentru a-şi exprima public nemulţumirile. Acţiunea de protest a început la ora 10.00 şi urma să dureze trei ore, perioadă în care activitatea celor trei instanţe va fi aproape blocată, urmând să fie analizate doar eventualele urgenţe.
Grefierii au afişat mai multe hârtii în care erau trecute pe scurt doleanţele, iar potrivit reprezentanţilor acestora dacă discuţiile cu persoanele din conducerea Ministerului Justiţiei nu vor da roade se poate ajunge chiar la grevă generală.
Doleanţele personalului din tribunale şi judecătorii sunt adoptarea unui nou statut al grefierilor din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea în raport de noile modificări legislative şi care să cuprindă atribuţii corespunzătoare nivelului de pregătire profesională şi realizabile în timpul programului de lucru, de 8 ore pe zi.
O altă solicitare este respectarea statutului grefierului şi recunoaşterea drept categorie profesională participantă în înfăptuirea actului de justiţie, alături de magistraţi, iar nu ca personal auxiliar de specialitate, inclusiv prin eliminarea sintagmei „auxiliar de specialitate" din cuprinsul denumirii. Pe lista revendicărilor se mai află recunoaşterea ca personal de specialitate juridică a categoriei profesionale a grefierilor în raport de nivelul de pregătire profesională, cu un nivel de salarizare similar şi introducerea în aceeaşi clasă de salarizare, alături de celelalte categorii profesionale din sistemul judiciar.
Grefierii mai doresc înfiinţarea unei Direcţii de specialitate în cadrul Ministerului Justiţiei pentru categoria profesională a grefierilor (ex. Direcţia Naţională pentru Grefier) care să reprezinte din punct de vedere profesional activitatea grefierilor, dar şi reintroducerea pensiei de serviciu fără limită de vârstă pentru grefieri, având în vedere condiţiile improprii de desfăşurare a activităţii, solicitarea neuropsihică şi incompatibilităţile instituite de lege în sarcina acestora, similare cu ale magistraţilor.
În fine, o altă cerinţă este aceea de finanţare corespunzătoare a sistemului de justiţie în ceea ce priveşte drepturile salariale şi resursele materiale pentru buna desfăşurare a activităţii, asigurarea de spaţii şi condiţii normale de muncă, pentru personalul de specialitate în vederea desfăşurării in condiţii de igienă şi securitate în muncă a activităţii, dotarea instanţelor şi a parchetelor cu aparatură şi programe informative corespunzătoare solicitărilor tehnice, care să eficientizeze activitatea grefierilor.