Modernizarea, reabilitarea şi dotarea tuturor şcolilor din judeţul Suceava, astfel încât condiţiile de studiu să fie unele decente ar costa şcolile sucevene 68 de milioane de lei. În cazul în care aceste investiţii s-ar face, şcolile din judeţ ar îndeplini condiţiile necesare autorizării din punct de vedere sanitar.
Inspectoratul Şcolar Suceava a realizat o evidenţă a investiţiilor necesare modernizării spaţiilor şcolare din Suceava, astfel încât acestea să poată primi avizul din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
De altfel, problema autorizării unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu reprezintă în continuare principalul punct slab al reţelei şcolare a judeţului Suceava.
Afirmaţia a fost făcută de şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, inspectorul general Gheorghe Lazăr, acesta prezentând o serie de date statistice referitoare la situaţia şcolilor din judeţ.
Potrivit lui Lazăr, număr total de şcoli în anul şcolar 2016-2017 este de 773, 301 dintre acestea, respectiv 39%, au autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Dintre cele 301 de unităţi autorizate, 45 sunt grădiniţe (structuri) care funcţionează în aceeaşi clădire cu o şcoală autorizată din punct de vedere sanitar.
De cealaltă parte, dintre cele 461 de şcoli fără autorizaţie sanitară din judeţ, 432 (92%) sunt în mediul rural, majoritatea neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, de exemplu lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, apă neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi.
Lazăr a prezentat evoluţia autorizării din punct de vedere sanitar a şcolilor, menţionând că în 2012 doar 177 de unităţi din judeţ aveau autorizaţie.