Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2016 - Anul XXI, nr. 193 (6306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În memoria victimelor fascismului şi stalinismului, la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 19 August 2016 (13:07:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei « I.G. Sbiera » organizează marţi, 23 august, la ora 12.00, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei, un simpozion însoţit de vizionări de filme şi prezentări de carte, sub genericul  „În  memoria  victimelor  fascismului  şi  stalinismului”, eveniment ce se înscrie anual între proiectele dedicate de Bibliotecă şi de Consiliul Judeţean Suceava cultului eroilor, memoriei şi pedagogiei memoriei, victimelor celor două regimuri totalitare ale secolului trecut, nazismul şi stalinismul.

Proiectul se află la a zecea ediţie şi a fost iniţiat în 2006 de scriitoarea Angela Furtună, care a organizat anual expoziţii de carte, dezbateri publice şi prezentări de carte şi de film.

 

23 August – în Europa şi în lume :

 

I. În Europa :

 

În 2008, Parlamentul European a declarat că această zi să fie amintită drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului, două regimuri care au măcinat continentul în secolul trecut. În rezoluţia Parlamentului European, se aminteşte faptul că, în secolul XX, ţările Europei s-au confruntat cu două regimuri totalitariste – nazist şi stalinist – în timpul cărora au avut loc genocide, s-au încălcat drepturile şi libertăţile omului, au fost săvârşite crime de război şi crime împotriva umanităţii. Membrii Parlamentului European au subliniat cu acest prilej că o înţelegere comună a trecutului este necesară pentru construirea viitorului comun.

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului a fost marcată oficial, pentru prima dată, în 2011, la Varşovia, în Polonia. Cu acest prilej, a fost adoptată şi Declaraţia de la Varşovia, prin care statele s-au angajat să amintească mereu despre consecinţele devastatoare ale regimurilor totalitare. În 2012 şi 2013, ziua de 23 August a fost comemorată în Ungaria şi, respectiv, în Lituania.

Pactul de neagresiune germano-sovietic a fost marcat la nivel internaţional în anii 1980 în special, în America de Nord, unde emigranţii politici din blocul sovietic au organizat ceremonii publice sub denumirea de "Ziua neagră Ribbon". Aceste acţiuni au fost urmate de demonstraţii în republicile baltice ale URSS, culminând cu formarea "Lanţului Baltic", când două milioane de oameni şi-au dat mâna pe parcursul a peste 600 de km de-a lungul Estoniei, Letoniei şi Lituaniei în 1989, pentru a marca solidaritatea în lupta pentru independenţă faţă de Uniunea Sovietică.

Marcarea zilei de 23 August ca zi internaţională în amintirea victimelor totalitarismului a fost susţinută şi de Declaraţia de la Vilnius, din 2009, a Adunării Parlamentare a OSCE.

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului a fost proclamată de Parlamentul European pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor şi exterminărilor în masă, precum şi pentru întărirea bazelor democraţiei şi consolidarea păcii şi stabilităţii în Europa.

În Rezoluţia Parlamentului European, din Aprilie 2009, referitoare la conştiinţa europeană şi totalitarismul, Parlamentul European, printre altele, condamnă crimele împotriva umanităţii comise de regimurile totalitare şi autoritare, îşi exprimă respectul pentru victimele acestor crime, precum şi regretul că accesul la documentele de arhivă din această perioadă este încă limitat.

Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (REMS) este o reţea internaţională al cărei scop îl constituie cercetarea, documentarea şi popularizarea cunoştinţelor despre istoria Europei în secolul XX, punându-se accent mai cu seamă pe prezentarea perioadei dictaturilor, a războaielor şi a revoltelor sociale împotriva lipsei de libertate. Membrii Reţelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, iar în Comitetele Consultative ale acesteia sunt prezenţi reprezentanţii Austriei, Cehiei şi Letoniei.

 

II. În România:

 

IICCMER a iniţiat, încă din primăvara anului 2010, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, care îşi propune să omagieze victimele fascismului şi comunismului, ca regimuri totalitare, în baza declaraţiilor şi recomandărilor unor foruri internaţionale şi, în particular, să omagieze victimele regimului comunist în România, prin asumarea de către statul român a obligaţiei morale de a consacra două zile comemorative: 23 august şi 21 decembrie. Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlamentul României, devenind Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011. Această lege asigură coerenţa unei politici de memorie la nivelul statului român, oferindu-se posibilitatea constituirii unei pedagogii destinate să educe tinerele generaţii în spiritul respectului profund faţă de toate victimele regimurilor totalitare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În memoria victimelor fascismului şi stalinismului, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În memoria victimelor fascismului şi stalinismului, la Biblioteca Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei