Cavalerii care participă la cea de-a X-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei au ţinut sâmbătă, la ora 12.00, un moment de reculegere în memoria Reginei Ana, după care Liviu Panciu a rostit o emoţionantă poezie. Ziua de doliu naţional a fost marcată şi în timpul programului de după amiază, când Cavalerii Lup au îngenunchiat şi împreună cu o fetiţă din public au rostit o rugăciune pentru soţia M.S Regele Mihai, înmormântată sâmbătă.
Ce-a de-a doua zi a Festivalul Medieval s-a derulat conform programului anunţat, anulându-se doar spectacolele muzicale. Dacă prima zi a dat emoţii organizatorilor, cu doar 1200 de spectatori – un număr mare, dacă avem în vedere ploaia şi frigul de vineri, sâmbătă cetatea a fost plină de oameni, de dimineaţă până aproape de miezul nopţii. Spectacolele în care cavalerii au interacţionat cu publicul au fost apreciate în egală măsură de copii şi adulţi, întrecerile sportive cu arme medievale şi acvilele de asemenea, iar expoziţia permanentă, deşi finalizată doar în proporţie de 60%, a fost o surpriză extrem de plăcută pentru vizitatori. Printre oaspeţii festivalului a fost şi poeta Ana Manon Piţu, împreună cu cei doi fii ai săi, Andrei şi Vladimir, toţi trei îmbrăcaţi în ii. „Este al cincilea an consecutiv când venim la Suceava la Festivalul Medieval. Este un reper al vacanţei de vară pentru noi. Venim trei zile, de dimineaţa până seara târziu”, ne-a declarat poeta. „Mi-a fost dor de festival. Am dansat, ne-am bătut cu săbii, am tras cu arcul. Ne place foarte mult”, ne-a spus Andrei.
De după amiază până la final, după spectacolul cu focuri, a stat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a venit împreună cu fiica sa, Cristina şi prietenul acesteia. „Nu am mai fost la Cetate de când eram copil. Este incredibil cum este acum. Splendid”, a spus fiica preşedintelui CJ. Tot cu familia a petrecut dupa amiaza de sâmbătă la festival şi viceprimarul de Suceava, Lucian Harşovschi, la fel ca alte câteva mii de suceveni şi turişti din ţară şi de peste hotare. Programul de duminică, ultima zi a Festivalului Medieval, începe la ora 10.00, cu întreceri cavalereşti, spectacole cu cavaleri şi domniţe, teatru pentru copii, turniruri şi se încheie în jurul orei 24.00, cu spectacolele cu focuri.