Peste 5.300 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava au fost admişi marţi la liceu, repartizarea acestora făcându-se în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de preferinţele elevilor.
Un singur elev din judeţ a fost admis cu media 10, Călin Stafie, absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, acesta optând pentru Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, matematică-informatică, bilingv engleză.
Cele mai mari medii de admitere le au însă viitorii elevi ai clasei de matematică-informatică, bilingv engleză, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, unde candidaţii au fost admişi cu medii cuprinse între 9,57 şi 9,96, 9,57 fiind ultima cea mai mare medie de admitere din acest an, din judeţul Suceava.
De cealaltă parte, pentru câteva zeci de elevi care şi-au încheiat socotelile cu ciclul gimnazial, mediile de admitere de 2, 3 sau 4 nu au fost o piedică pentru admitere, ci biletul de trecere direct la liceu, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase.
De remarcat este panta uşor descendentă pe care au urmat-o toate mediile de admitere cu care s-a intrat în acest an la liceele din judeţ, fapt justificat de notele ceva mai mici de la evaluarea naţională.
Ministerul Educaţiei a publicat marţi o ierarhie a celor mai bune 50 de specializări din ţară, în funcţie de ultimele medii cu care absolvenţii au fost admişi.
Specializarea mate-info, engleză, de la „Petru Rareş” figurează pe locul 27.
Pe locul 31 în ierarhia Ministerului Educaţiei se află tot Colegiul „Petru Rareş”, specializarea mate-info, germană, cu ultima medie de admitere 9,55. Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava apare în top pe locul 32, cu specializarea mate-info, engleză, unde elevii au fost admişi cu medii între 9,55 şi 10.