Cea mai importantă ctitorie a Sfântului Ştefan cel Mare, Mănăstirea Putna, locul unde este mormântul marelui voievod, un adevărat „altar al credinţei”, unde nu se stinge niciodată candela, se pregăteşte de sărbătoare. Astăzi, 1 iulie, de la ora 18:00, va avea loc Slujba Privegherii, iar mâine, 2 iulie, Sfânta Liturghie, careva începe la ora 9:30. La slujba Sfintei Liturghii vor participa, după cum ne-a informat preotul Dosoftei de la Mănăstirea Putna, alături de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, următorii ierarhi: Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Meletie al Cernăuților și Bucovinei, Preasfințitul Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord.
Oameni de toate vârstele, veniţi din localităţi apropiate, dar şi din Bucovina de Nord şi din Basarabia, sunt aşteptaţi în aceste două zile să păşească cu evlavie şi nădejde pe poarta mănăstirii, pentru a aduce prinosul lor de credinţă Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În fiecare an, mulţi credincioşi care ajung la Putna vin îmbrăcaţi în costume populare, purtând în mâini steaguri tricolore. Cei mai mulţi dintre ei trec mai întâi pe la mormântul lui Ştefan cel Mare, unde îşi apleacă genunchii cu smerenie şi spun o rugăciune, apoi participă la Sfânta Liturghie oficiată în curtea mănăstirii.
Ca în fiecare an, pe 2 iulie, după Sfânta Liturghie, vor avea loc şi parada şi onorurile militare, un moment special al zilei. Imnul României, „Deşteaptă-te, române!”, Imnul Eroilor: „Presăraţi pe-a lor morminte, ale laurilor foi. / Spre a fi mai dulce somnul, fericiţilor eroi...” sau cântecul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii” vor fi interpretate de fanfara Primăriei Suceava şi vor crea o stare de emoţie şi patriotism în fiecare participant la sărbătoarea Putnei. La momentul paradei şi onorurilor militare, credincioşii se vor aduna cât mai aproape de aleile din curtea mănăstirii pentru a urmări programul de depunere de coroane la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna.