În urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase din perioada 18-20 iunie, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise. În paralel, pompierii militari au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie la nivelul fiecărei subunităţi de salvatori din judeţ şi au suplimentat efectivele de intervenţie, fiind chemaţi de acasă salvatorii aflaţi în turele libere.
269 de pompieri salvatori, cu 107 mijloace de intervenţie (autospeciale, utilaje grele, autocamioane, bărci cu motor şi altele), sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, membri ai serviciilor voluntare, ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi ai altor structuri cu funcţii de sprijin (în total 552 persoane cu 189 mijloace de intervenţie), au intervenit în urma ploilor torenţiale care au afectat 43 de localităţi din tot judeţul.
Cele mai afectate localităţi, în data de 18 iunie, au fost Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde pâraiele Pozen şi Horodnic au depăşit cota de inundaţie şi apa revărsată a afectat în jur de 80 de gospodării. Pe 19 iunie, cele mai afectate au fost localităţile Plutoniţa, Gura Humorului, în cartierele Voroneţ şi Bogdăneasa, şi Doroteia.
În total, pe perioada manifestării fenomenelor meteo periculoase, în toate cele 43 de localităţi afectate, s-au înregistrat 43 de locuinţe inundate, 98 de anexe, 189 de curţi sau grădini şi 11 beciuri, de asemenea inundate. Un pod şi 11 podeţe au fost avariate şi un podeţ a fost distrus de viituri. Au fost raportate 3 hectare de teren arabil inundat şi 24 de localităţi care au rămas fără energie electrică, cu 160 de puncte de transformare afectate.
Pe parcursul perioadei supuse avertizărilor meteo şi hidrologice, dar şi după terminarea ei, pompierii salvatori au acţionat în permanenţă pentru monitorizarea zonelor afectate, salvarea persoanelor, animalelor şi a bunurilor din gospodăriile afectate, precum şi evacuarea apei rezultate în urma inundaţiilor.
La o centralizare a datelor operative, pompierii militari au intervenit în peste 100 de misiuni specifice - 34 de intervenţii în urma inundaţiilor, incluzând cele de monitorizare, 5 intervenţii pentru defrişarea unor arbori şi 5 pentru îndepărtarea elementelor distruse de vântul puternic.
Tot în perioada menţionată, s-au mai înregistrat 102 persoane salvate, o intervenţie pentru decolmatarea sondei reversibile, de la iazul de decantare din localitatea Tărnicioara şi o misiune de localizare şi lichidare a unui incendiu, la acoperişul Bisericii Penticostale din localitatea Dănila, care a fost lovit de trăsnet în dimineaţa zilei de sâmbătă, 19 iunie.
Marţi după-amiază erau înregistrate peste 65 de misiuni pentru evacuarea apei şi decolmatarea fântânilor, în gospodăriile din zonele afectate de inundaţii, situaţia operativă fiind în continuă evoluţie, după cum se precizează în comunicatul pompierilor.