4.000 de candidaţi ai sesiunii din vară a bacalaureatului susţin, în perioada 21-24 iunie, proba de evaluare a competenţelor în utilizarea calculatorului.
Proba de evaluare a competenţelor digitale, ca şi celelalte probe orale sau practice ale bacalaureatului din acest an, nu se apreciază prin note, elevii obţinând calificative. Susţinerea acestor probe practice este obligatorie, însă candidaţii promovează indiferent de calificativul primit. La examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris 5.252 de absolvenţi de liceu, în cazul acestei probe, diferența de 1.252 fiind reprezentată de candidații care au echivalat proba cu certificate obţinute în cadrul unor examene cu recunoaștere internaţională (ECDL, de exemplu) sau au susținut testarea în anii trecuţi.
Graficul de desfăşurare a acestei probe (proba D) a fost stabilit de fiecare unitate şcolară, în funcţie de numărul de elevi înscrişi din cadrul fiecărui liceu şi de numărul calculatoarelor de care dispune instituţia. Proba se susţine în laboratoarele de informatică.
Elevii primesc un subiect care va putea fi rezolvat în maximum 90 de minute, fiind alcătuit din Fişa A, ale cărei cerinţe pot fi rezolva în 15 minute, şi Fişa B, ale cărei cerinţe pot fi soluţionate în 75 de minute. Candidaţii au acces la internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerinţele care solicită această facilitate. Fiecare cerinţă rezolvată de candidat va fi punctată conform unei grile, iar în funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează: „utilizator începător” (0-25 puncte), „nivel mediu” (26-50 p.), „avansat” (51-74 p.) şi „experimentat” (75-100 p.).
Subiectele vor include întrebări legate de localizarea unui director, utilizarea fişierelor de tip .doc, .xls şi .ppt, rolul programelor antivirus, navigarea pe internet etc.
Sălile de examen sunt supravegheate video și audio.