Miercuri, de 1 iunie, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Suceava a găzduit festivitatea de acordare a diplomei de cunoaştere a limbii germane Deutsche Sprachdiplom (DSD 2) candidaţilor care, în decembrie 2015, au susţinut acest examen.
Deutsches Sprachdiplomeste un examen de limbă germană recunoscut la nivel internaţional care atestă competenţe lingvistice de la nivelul A2 până la C1. Treapta a doua a examenului, DSD 2, celebrată în cadrul festivităţii de miercuri, asigură abilităţi avansate de exprimare şi comunicare în limba germană, permiţându-le elevilor să se înscrie la o facultate cu predare în limba germană, în ţară sau în străinătate.
Cei 18 candidaţi (şi tot atâţia promovaţi) au fost felicitaţi oficial în cadrul unei festivităţi la care au luat parte Joachim Ferneding, consultant de specialitate al Centralei pentru activitate şcolară în străinătate (ZfA), filiala Iaşi, prof. Daniela Dungeanu, director al colegiului sucevean, profesorii de germană ai instituţiei de învăţământ, prof. Ramona Greciuc, prof. dr. Anca Zaharia şi prof. dr. Mihai Crudu, ultimii doi fiind şi cei care, alături de prof. Ella Shlosberg, al cărei mandat s-a încheiat la finalul semestrului trecut, s-au ocupat îndeaproape de pregătirea elevilor în vederea susţinerii unuia dintre cele mai grele examene de limbă germană existente la nivel mondial.
Este de remarcat că 11 din cei 18 sărbătoriţi au obţinut nivelul lingvistic C1, cel mai înalt nivel care se acordă în România printr-un asemenea examen.
„Această reuşită este o premieră şi pentru colegiul nostru, cu atât mai mult cu cât ne plasează pentru al şaptelea an consecutiv pe locul I la nivel naţional, înaintea unor prestigioase licee la care limba germană este limbă maternă. Acest examen este deja o tradiţie a colegiului, organizându-se de peste zece ani şi bucurându-se, în ultimii şapte ani, de o rată de promovabilitate de 90-100%. Acest aspect îi conferă liceului un statut deosebit la nivel naţional, fiind singura instituţie de învăţământ din România ce a reuşit această performanţă, dar şi la nivel european, pregătind tineri apţi pentru a închega o generaţie plurilingvă în plină dezvoltare. Se poate afirma că la liceul nostru este susţinută şi încurajată cu tenacitate învăţarea limbii germane, confirmându-i acesteia statutul de <lingua franca>a Uniunii Europene“, a precizat prof. dr. Mihai Crudu.