Catedrala Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava a fost miercuri seară gazda unui eveniment cultural remarcabil, un concept muzical inedit, ai cărui protagonişti au fost violonistul Alexandru Tomescu şi pictoriţa Ana Munteanu, lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. Publicul a umplut până la refuz catedrala suceveană, bucurându-se o oră şi jumătate de un concert special, magic, în care, în mod armonios, s-au îmbinat muzica clasică interpretată de Alexandru Tomescu (cu vioara Stradivarius Elder-Voicu), pictura în nisip (sand-art) realizată de pictoriţa Ana Munteanu (Republica Moldova) şi proiecţii video.
Violonistul Alexandru Tomescu a explicat publicului, la debutul concertului, că evenimentul de la Suceava se circumscrie Turneului Internaţional Stradivarius 2016 - Experience 2.0, care se desfăşoară, în perioada 7 mai - 5 iunie, în România, dar şi în Ungaria, Franţa şi Israel. Artistula spus că anul acesta, împreună cu organizatorii, şi-a propus un proiect foarte ambițios, acela de a strânge fondurile necesare pentru înființarea unei Academii de Muzică și Arte Vizuale la Mihăileşti - Botoşani. „Această idee năstrușnică ne-a venit după ce, anul trecut, în cadrul turneului, am strâns bani pentru a opri distrugerea casei lui George Enescu de la Mihăileni (Botoșani), o casă care efectiv stătea să se prăbușească. Miracolul s-a întâmplat, s-au strâns banii necesari, iar astăzi casa lui George Enescu de la Mihăileni a renăscut. Având în spate numele lui George Enescu, un om preocupat de ce se întâmpla cu colegii lui muzicieni, un compozitor genial, un violonist, un pedagog, un om de o generozitate mare, ne-am gândit că cel mai potrivit proiect pentru a da valoare locului respectiv ar fi o școală, investiția în educație fiind lucrul cel mai sănătos de făcut acum”, a explicat Alexandru Tomescu.
Poeme de nisip
Artistul a susţinut în Catedrala Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava un recital solo, la un Stradivarius Elder-Voicu, instrument aflat în patrimoniul naţional. Publicul a ascultat Sonata pentru vioară solo Sz 117 de Bela Bartok, în patru părţi, Sonata op. 115 de Serghei Prokofiev, în trei acte, şi Suita românească pentru vioară solo (în patru părţi) scrisă de compozitorul Vasile Filip în memoria lui Grigoraş Dinicu.
Alexandru Tomescu a făcut o mică introducere înainte de interpretarea celor două sonate şi înainte de suita românească scrisă de Vasile Filip, pentru ca publicul să afle mai multe despre compozitori, despre perioada în care au scris aceste piese, starea sufletească în care se aflau compozitorii, stare care a influenţat în mare parte şi muzica lor. Deşi în mod normal publicul poate să aplaude doar la finalul fiecărei lucrări muzicale, chiar dacă aceasta este împărţită în mai multe părţi, separate între ele de o mică pauză, sucevenii au aplaudat după fiecare parte a lucrării. Presupunem că din prea mult entuziasm, generozitate faţă de artişti, şi nu din necunoaştere.
În timp ce violonistul interpreta piese dificile, ţinând publicul cu sufletul la gură, artista Ana Munteanu bucura ochii privitorilor cu creaţiile ei, adevărate „poeme de nisip”, care se realizau sub ochii curioşi ai spectatorului. Artista a creat o serie de imagini care au culminat, la finalul concertului, cu operele sculptorului Constantin Brâncuşi: „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”, „Coloana infinitului” etc. Putem spune fără să greşim că seara de 1 iunie a fost o „călătorie muzicală unică în paşi de sunet, lumină şi praf de stele”, o călătorie în care spectatorul a trecut prin diverse stări, emoţii, poate nebănuite.
Inspirată de inefabilul muzicii interpretate de Alexandru Tomescu la un Stradivarius, dar şi de oameni, de visuri, de aspiraţii, artista basarabeancă a reuşit să „picteze” în suflete, să lase urme adânci de bucurie, folosindu-se de un nisip special. Evenimentul cultural, ce face parte din Turneul Internaţional Stradivarius 2016 - Experience 2.0, a fost posibil cu sprijinul BRD Groupe Societe Gennerale, iar organizatorul local al evenimentului de la Suceava a fost Clubul Rotary Suceava Bucovina. La finalul concertului, deşi nu era trecut în program, violonistul Alexandru Tomescu le-a oferit sucevenilor un dar muzical pe sufletul lor, „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Publicul a aplaudat îndelung prestaţia artiştilor, iar, la final, organizatorii au aşezat la ieşirea din catedrală o urnă pentru donaţii, pentru înființarea Academiei de Muzică și Arte Vizuale la Mihăileşti – Botoşani.