Cele patru proiecţii eveniment ale celui mai recent film românesc premiat la Cannes, „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, au stârnit o emulaţie impresionantă în rândul sucevenilor cinefili, biletele puse la dispoziţie de organizatori epuizându-se într-un timp foarte scurt.
Graţie cererii mari din partea publicului, „Bacalaureat” a avut patru proiecţii la Suceava, două la Cinema Modern şi două la Universitatea „Ştefan cel Mare”, de fiecare dată cu sala plină. Un tur de forţă pentru regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu şi pentru actorii implicaţi în această producţie, Lia Bugnar şi Vlad Ivanov, care au intrat în dialog cu publicul sucevean şi au răspuns tuturor curiozităţilor cinefililor.
Regizorul Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul „Bacalaureat”, la gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.
Referitor la interesul sucevenilor pentru întâlnirea cu filmul „Bacalaureat”, Mungiu a menţionat că premiile obţinute de o peliculăgenerează curiozitate în rândul spectatorilor, dar şi o vizibilitate mai bună în cinematografele din întreaga lume. „Premiul este o recomandare, are valoare în ochii spectatorilor. Cel mai grozav lucru care se poate întâmpla unui film aflat la început este să fie primit cu un asemenea entuziasm cum am fost noi primiţi noi. Filmul l-am încheiat în februarie martie, însă viaţa filmului începe abia acum. A început la Cannes şi ea durează cel puţin până la finele anului. Beneficiul acestui premiu este că el va fi cumpărat şi distribuit în cinematografe din întreaga lume. Desigur va trebui să călătorim, să însoţim filmul. Avem câteva date concrete, la toamnă, în Franţa şi Statele Unite”, a menţionat Cristian Mungiu.
La rândul său, actriţa Lia Bugnar, a mărturisit că îşi doreşte să vadă săli de cinematograf pline, nu doar cu prilejul unor evenimente festive.
Filmul „Bacalaureat” îl aduce în lumină pe Romeo Aldea, doctor într-un mic oraș de provincie, care și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odata ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza primind o bursă să studieze psihologia în Anglia. Singura condiţie pentru ca aceasta să fie admisă este să promoveze examenul de bacalaureat cu minim nota 9, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. În ziua dinaintea primei probe scrise, Eliza este agresată de către un bărbat, întâmplare ce pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Prin orice mijloace, tatăl încearcă să-şi ocrotească fiica şi să o ajute să promoveze examenul pentru a pleca în străinătate.