Poliția municipiului Suceava a fost sesizată luni, la ora 16.00, despre faptul că o femeie de 72 de ani, din municipiul Rădăuţi, a fost victima unei înşelăciuni.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind procuror şi care i-a adus la cunoștință faptul că fiica sa a avut un accident rutier, soldat cu vătămarea corporală a unei femei, iar pentru a se împăca cu aceasta este nevoie de suma de 24.000 lei.
În acest sens, victima s-a deplasat în municipiul Suceava, unde s-a întâlnit cu o tânără de 24 de ani, din localitate, căreia i-a înmânat suma de 24.000 lei și care, la rândul ei, a fost ghidată prin telefon de suspect și s-a întâlnit cu o femeie de 34 de ani, localnică, căreia i-a înmânat plicul, acesta din urmă predându-l unei tinere de 20 de ani, care știa că trebuie să preia nişte documente pe care să le transporte în județul Botoşani.
Discutând între ele, cele trei femei şi-au dat seama că la mijloc este vorba despre o înşelăciune şi s-au deplasat la sediul Poliţiei municipiului Suceava, sesizând fapta.
Din investigații, polițiștii au stabilit faptul că, în urma unui anunţ postat pe un site în data de 8 aprilie, cu privire la ocuparea unui post de secretară în cadrul unui cabinet de avocatură, cele 3 femei, toate din municipiul Suceava, fără a se cunoaşte sau a discuta anterior, au fost interesate de ocuparea acelui post, sens în care au dat curs unor indicaţii telefonice primite de la un bărbat care s-a prezentat sub mai multe nume, ca fiind avocat.
Între timp, victima a sunat-o pe fiica sa, care i-a comunicat faptul că nu a fost implicată într-un eveniment rutier, femeia de 72 de ani dându-şi seama că a fost victima unei înşelăciuni. Ea s-a deplasat la sediul Poliţiei municipiului Suceava, unde a fost audiată şi i s-a restituit suma de 24.000 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de înşelăciune.
„În ultima perioadaă infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda <accidentului> tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.
Totuşi, în continuare, există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.
Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.
În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie” se subliniază într-un comunicat al poliţiei.